'Moeten dit duel gewoon winnend afsluiten'

FOTO

• Beeld uit de wedstrijd VEP tegen Siveo '60.  

woerden • Voor VEP staat zaterdag een inhaalduel met Sportief op het programma. De Woerdenaren hervatten het eerder na 7 minuten gestaakte duel met een 1-0 voorsprong. 

Eind november vulden de krantenkoppen zich vanzelf. Weer werd een wedstrijd van VEP gestaakt en moest er een duel worden uitgespeeld. Ditmaal viel Sportief-doelman Nick Stark geblesseerd uit nadat Joni Luhulima de stand op 1-0 had gebracht. Eerder was dat dit seizoen al tegen Zwammerdam het geval, maar ook in het bekertoernooi toonde VEP zich een fan van wedstrijden uitspelen. De ploeg stapte toen in de auto om terug te gaan naar FC ’s-Gravenzande om strafschoppen te nemen. Na een gelijkspel na negentig minuten hadden die namelijk direct genomen moeten worden, maar de scheidsrechter ging over tot verlenging. Het daaropvolgende beroep bleek succesvol.

Schriftelijk

Waar het duel met Zwammerdam uiteindelijk schriftelijk werd afgedaan en de strafschoppen geen succes opleverden, moet dat komende zaterdag anders zijn voor VEP. Bij de vierdeklasser raken ze, kijkende naar de stand, niet snel in paniek. Toch is het duel met Sportief een enorm belangrijke. Geen overwinning betekent dat het elftal bij de ondersten blijft staan en daar maar niet weg komt. "Iedereen zegt wel dat VEP niet meer zo goed is als voorheen, maar vergeet niet dat we ook veel pech hebben gehad met afwezigen. Ach, misschien is het ook niet zo’n groot probleem dat iedereen ons onderschat. Zolang wij dat zelf maar niet doen”, blikt middenvelder Joost Brugman vooruit.

"Laten we heel eerlijk zijn. Nu we op volle oorlogssterkte zijn en een 1-0 voorsprong hebben, moeten we dit duel gewoon winnend afsluiten. Het is ook wel een beetje een rare gewaarwording, want in principe spelen we een hele wedstrijd, maar dan met een 1-0 voorsprong. Het zijn de regels en die zijn nu in ons voordeel, ik mag dus ook niet klagen", is hij in zijn nopjes met de situatie van komende zaterdag. "De hele groep heeft veel zin in de hervatting. Er is zo’n vier maanden lang niet gevoetbald.”

Trainingsopbouw

Waar veel trainers enorme aandacht hebben voor begrippen als periodisering en trainingsopbouw, vindt Brugman dat daar de afgelopen week meer dan genoeg tijd voor is geweest. "In de zomer trainen we ook een week of vier voorafgaand aan de eerste officiële wedstrijd. We moeten dus ook niet zo zeuren, want je moet ook naar de mogelijkheden kijken. Veel trainers willen het liefste nog twee maanden oefenwedstrijden spelen en het dan een probleem vinden als we nog in juli moeten voetballen. De KNVB heeft denk ik naar de mogelijkheden gehandeld. Wat mij persoonlijk betreft ben ik momenteel fit. Dat is ook wel eens anders geweest. Daarvoor krijgen we altijd van die mooie hardloopschema's mee natuurlijk", zegt hij met een knipoog. Het zijn immers schema's die vaker in de papierversnipperaar verdwijnen dan dat ze daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Donderdagavond staat nog een training op het programma en dan moet het zaterdag gaan gebeuren. Dan speelt VEP als nummer twaalf van de competitie tegen nummer negen Sportief. Brugman: "Er is niet zoveel aan de hand. Het staat dicht bij elkaar natuurlijk. Als wij gewoon ons ding doen en dus winnen, dan staan wij gewoon weer negende. Hangt de krant die week erna weer aan de lijn dat we de tweede periode kunnen winnen.”

Een overwinning betekent voor VEP een stap dichterbij aansluiting bij de middenmoot.

Nik Mandemakers