• Rob Kotvis zoekt jongeren voor de Participatieraad. 'Onze ogen en oren in de samenleving.'
• Rob Kotvis zoekt jongeren voor de Participatieraad. 'Onze ogen en oren in de samenleving.' Foto: Winny van Rij

Welke jongeren participeren mee?

woerden • Voorzitter van de Participatieraad Rob Kotvis zou wel wat meer voelhorens willen hebben. "Hoe gaat het op verschillende vlakken in de samenleving? Waar lopen mensen in het algemeen tegenaan?"

"We zijn geen klachtenbureau, gaan niet in op individuele gevallen, maar kunnen wel trends signaleren en de gemeente adviseren over de koers." Dat is kort gezegd de taak van de Participatieraad. "We kijken over de schouders mee van beleidsambtenaren en praten eenmaal per jaar met de verantwoordelijke wethouders." De Participatieraad heeft een signaalfunctie in de drie kernteams Jeugd, Zorg en Werk & Inkomen. "Neem het kernteam Zorg. Dat signaleerde onlangs dat er te weinig woningen zijn voor begeleid wonen. Dat koppelt dit team dan terug naar de gemeente."

Plek opeisen

Het kernteam Werk & Inkomen is de komende tijd actief op de actuele thema’s armoedebeleid en de integratie van statushouders. "We kijken dan vanaf het begin mee met de beleidsvorming", "zegt Kotvis. "Dat lukt niet altijd even goed. We moeten wel ons plekje opeisen. Daarnaast is er veel verloop bij de gemeente. De werkdruk is enorm, er is ziekteverzuim en kennisverloop, dus we hebben steeds weer met andere ambtenaren te maken. Maar als het goed gaat is het achteraf soms niet meer nodig om te adviseren. Dan zijn onze adviezen erin verwerkt."

Behoefte signaleren

Zo’n actieve functie zou het kernteam Jeugd ook moeten hebben. "We hebben wel mensen in het kernteam Jeugd maar er is een vacature en we zouden er graag wat jongeren bij betrekken. We willen van jongeren horen wat hen bezighoudt en waar ze tegenaan lopen, dan kunnen we daar wat mee doen richting de gemeente." 

Coronagelden

Kotvis noemt een voorbeeld. "Er waren extra coronagelden beschikbaar vanuit het Rijk, waarbij de gemeente zich wat betreft de besteding helaas wat reactief opstelde. Dat geld had bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om plekken voor jongeren te creëren om samen iets te doen zoals studeren, om zo eenzaamheid wat tegen te gaan." Dat is achteraf praten, redeneert hij, want het geld is bijna vergeven. "Jongeren zelf hadden dit wellicht veel eerder kunnen signaleren en aan moeten geven bij de gemeente. Dat doet deze raad." Ook op andere gebieden kunnen jongeren aangeven wat nodig is. "Je hoort vaak dat er niks gebeurt, of dat ze worden overgeslagen. Dit is een kans om iets te bereiken of veranderen." 

Kleine vergoeding

De raad zoekt volgens Kotvis altijd naar openingen om de doelgroepen maximaal te faciliteren. Ze ging wel eens de boer op, klopten bij scholen aan, "maar het is lastig om jongeren te bereiken en enthousiasmeren voor het werk van de Participatieraad. Er is een kleine vergoeding beschikbaar." Jongeren die belangstelling hebben, kunnen zich melden via het contactformulier op de website (www.participatieraadwoerden.nl) of een e-mail sturen naar: info@participatieraad.nl.

Winny van Rij