Gemeentelijke heffingen minder omhoog

woerden • Komend weekend valt hij op de mat: de aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Positief is dat de tarieven in de gemeente Woerden minder omhoog gaan dan in 2020 was begroot.

Zo is het door de verbeterde financiële positie van de gemeente gelukt om de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) te beperken tot 3,8 procent (inclusief inflatie) in plaats van de eerder bepaalde 6,8 procent. De afvalstoffenheffing en rioolheffing gaan met respectievelijk 6,8 procent en 2,8 procent omhoog. Uitgaande van een aanslag ozb, rioolheffing en afvalheffing betaalt een gemiddeld huishouden in 2022 in Woerden 4,1 procent meer dan in 2021.


Noodfonds zit krap bij kas

woerden • Het Noodfonds Vluchtelingenwerk Regio Woerden is zo goed als blut. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021. Het fonds heeft vorig jaar tien keer nieuwe Woerdenaren en Oudewatenaren geholpen bij gezinshereniging of de opbouw van hun bestaan in deze gemeenten. De geboden hulp kostte echter zoveel geld dat de kas bijna leeg is. 'In 2022 kunnen we onze doelen niet meer realiseren als we geen nieuwe inkomsten weten te verwerven', schrijft het Noodfonds. 'Wij kunnen statushouders die gezinshereniging hebben aangevraagd dan niet meer helpen om hun bestaan in Woerden te starten zonder schulden.' Er is een beroep gedaan op kerken en andere fondsen om het werk van het Noodfonds te steunen.