Extra bomen de grond in bij De Boerinn

kamerik • Bij boerderij De Boerinn in Kamerik zijn gisteren meer dan zestig bomen en struiken aangeplant, als onderdeel van de bomen uitdeelactie voor Utrechtse boeren. 

Leerlingen van de Kring Jenaplan Basisschool Woerden hielpen mee met het planten van de bomen. De Boerinn heeft gekozen voor verschillende inheemse soorten die op veengrond kunnen groeien, waaronder de vlierbes, vogelkers en sporkehout. Deze planten zijn als het ware levende airco's, die tijdens de warme zomers de campinggasten van wat afkoeling kunnen voorzien. Daarnaast leveren de bomen in de toekomst ook nog verschillende producten op, zoals bessen om te verwerken tot eetbare producten.
De Boerinn is tevens uitdeel locatie van het project. Dat betekent dat verschillende boeren uit de provincie Utrecht de bestelde bomen en struiken voor hun eigen terrein komen halen bij de boerderij. De bomen en struiken zijn geleverd in het kader van het project Plan Boom. Dit project heeft de doelstelling om tien miljoen extra bomen in Nederland aan te planten voor een groener, gezonder en mooier landschap. Bomen zijn van levensbelang voor een stabiel klimaat, biodiversiteit en een fijne leefomgeving. De bomen slaan niet alleen CO2 op, maar zorgen ook voor schaduw. Daarnaast bieden bomen voedsel en beschutting voor erfvogels, houden ze water vast en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid.