Vragen over olie- en gaswinning in Papekop

woerden • Nu het kabinet gas wil gaan winnen uit de kleine velden hebben de fracties van STERK Woerden en het CDA vragen gesteld aan het college over mogelijke olie- en gaswinning in Papekop. 

Zo willen de partijen weten of het Canadese bedrijf Vermillion van plan is om een gewijzigd winningsplan in te dienen voor dit olie- en gasveld nabij Oudewater. In het afgelopen half jaar is de olieprijs namelijk verdubbeld en de gasprijs verdriedubbeld. Daarnaast stemde de raad van State eind januari in met het gewijzigde winningsplan Westerveld die gaswinning mogelijk maakt uit elf gasvelden in Drenthe en Noord-Friesland.

Vrachtwagen

Vermillion heeft een vergunning om tot 2031 in Papekop aan de slag te gaan. In het huidige winningsplan, dat dateert uit 2010, worden de olie en het water per vrachtwagen afgevoerd. Uit het gas wordt elektriciteit opgewekt door middel van verbranding. Deze elektriciteit wil Vermillion toevoegen aan het aangrenzende elektriciteitsnetwerk.

STERK Woerden en het CDA willen weten wat de gevolgen zijn van het eventueel winnen van olie en gas in Papekop. En welke effecten een bodemdaling heeft op de waterhuishouding, het woningbezit en de infrastructuur in het gebied. Ook vragen de partijen of de gevolgen van dit alles financieel in kaart zijn gebracht.