• Burgemeester Victor Molkenboer proeft voor het eerst de Woerdense kaaskroket.
• Burgemeester Victor Molkenboer proeft voor het eerst de Woerdense kaaskroket. Foto: Floris Bakker

Woerdense kaaskroket ‘echt smaakbommetje’

Algemeen

WOERDEN • De stad Woerden bestaat 650 jaar en om dat te vieren is er een nieuwe snack op de markt: de Woerdense kaaskroket!

Burgemeester Victor Molkenboer mocht ‘m dinsdag in het kaaspakhuis van Reypenaar komen proeven. Die uitnodiging liet hij niet lopen, want Molkenboer is een echte kaasliefhebber. Vooral oude kaas vind hij lekker, “liefst met een glaasje wijn of port erbij. Daar kun je me ’s nachts voor wakker maken.” Maar de kaas in een krokant korstje die hij deze middag krijgt aangeboden, kan ‘m eveneens bekoren. “Heerlijk”, laat hij na een eerste hap weten. 

Frituren
Dat doet Sander de Boer van Food Partners goed. Hij bedacht de snack die, in samenwerking met krokettenbar Happtoe en Reypenaer Kaas, op de markt is gebracht. Het kostte dik een half jaar - en heel veel proeven - om de perfecte kaaskroket te ontwikkelen. Vooral het frituren van de kaas bleek lastig. “Die moet de juiste consistentie hebben, dus niet te dik maar ook weer niet te vloeibaar. En je moet de authentieke smaak van echte Reypenaar-kaas erin proeven.”

Dat is volgens directeur Rien van den Wijngaard wel gelukt. Voor de productie van de kaaskroket (en kaasbitterbal) is 1 jaar oude Reypenaer gebruikt. Het rijpen van de kazen gebeurt in het historische pakhuis aan de Utrechtsestraatweg. “Het microklimaat, de natuurlijke variaties in temperatuur en luchtvochtigheid daar zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de smaak van de kaas. Die smaak wilden we echt terugvinden in de kroket. En dat is gelukt.”

Gerard de Groot, eigenaar van Happtoe, gaat de slacht de komende tijd volop promoten. Hij noemt de kaaskroketjes en –bitterballen ‘echte smaakbommetjes’. Voor het beste resultaat is het een must om de snacks goed te frituren, op 180 graden. “Halverwege het bakken moet je het netje eventjes omhoog doen, zo kan de olie in de frituurpan weer op temperatuur komen. En als ‘ie klaar is, niet meteen beginnen met eten. Laat ‘m twee minuten liggen. Dat voorkomt dat je je mond verbrand én de kroket smaakt dat veel beter.”

Fotowedstrijd
Hij heeft de fotowedstrijd ‘Say Cheese’ aan de lancering van de kaaskroket gekoppeld. Wie een leuke foto – met kaas in de hoofdrol - deelt op Facebook of Instagram (met @woerden650 of @happtoe) maakt kans op een kroketten-buurtfeest voor 50 personen. 

De kaassnack is in drie formaten verkrijgbaar: de kaasbitterbal van 25 gram, de mini-kaaskroket van 50 gram en de gewone kaaskroket van 75 gram. De snackls zijn vanaf 12 maart verkrijgbaar bij verschillende horecazaken en snackbars in de stad. En te koop bij twee Jumbo-supermarkten. Ook wil De Groot sportverenigingen verleiden om de snacks te verkopen in de kantine. Ongezond? “Nee joh”, zegt hij met een knipoog. “Ze zijn puur natuur!”