• De politici konden van het Beweegteam Woerden fitbits lenen.
• De politici konden van het Beweegteam Woerden fitbits lenen. Foto: aangeleverd

John Boere winnaar van Woerdense ‘stappenstrijd’

Algemeen

WOERDEN • Bewegen is, zeker in deze tijd, van groot belang voor de gezondheid. Politici hebben hierbij een voorbeeldfunctie. Daarom daagde Beweegteam Woerden (kandidaat) gemeenteraadsleden uit om in aanloop naar de verkiezingen een week lang hun stappen te tellen.  

Politici van zeven politieke partijen namen de uitdaging aan en hielden - veelal via hun eigen smartphone - tussen 14 en 20 februari het aantal stappen bij. John Boere van het CDA bleek verreweg het meeste stappen te zetten, met dagelijks ruim 29.000 stappen. Daarmee bleef hij Marjolein Doorewaard van Progressief Woerden ruim voor. Zij zette dagelijks gemiddeld 18.500 stappen. Wil Lamboo van Sterk Woerden is geëindigd op de derde plaats met een gemiddelde van 16.000 stappen per dag. 

Melkveebedrijf
Het is niet zo vreemd dat juist John Boere de ‘stappenstrijd’ won. Boere is bedrijfsleider op een melkveebedrijf wat 24 uur per dag, 7 dagen per week actief is. “Mijn dagelijkse stappen zitten normaal meestal tussen de 10.000 en 20.000 stappen per dag met ook wel uitschieters naar 25.000. Wat ik anders gedaan heb in de ‘telweek’ is dat ik lopend naar mijn werk ben gegaan in plaats van met de fiets. Aangezien het 1000 stappen lopen is en ik drie tot vier keer per dag naar mijn werk ga, was dit al 6000 tot 8000 stappen per dag. Ook heb ik op mijn werk wat vaker de benenwagen genomen in plaats van de tractor of de quad voor werkzaamheden in het weiland. Dat uurtje lopen door de polder leverde ook al gauw 5000 tot 7000 stappen extra op per dag. Er is één dag geweest dat ik vanwege de challenge nog een stapje extra gezet heb en dat leverde afgelopen zaterdag 42.000 stappen op. Dat tikte wel door.”

Bureauwerk
Boere geeft aan dat door deze stappenstrijd zijn zorg is gegroeid omtrent de mensen met weinig beweging. “Voor veel mensen is, denk ik, het vele zittende bureauwerk wel een probleem. Mensen zitten een groot deel van de dag en komen te weinig buiten. De combinatie van buitenlucht met een flinke wandeling is dan ook erg aan te bevelen. Of ga de boer op: een dagje helpen op de boerderij geeft heerlijke beweging en is nog super leerzaam ook.” Per partij deed een verschillend aantal politici mee met de stappenstrijd. De deelnemers van Sterk Woerden zetten met 13.300 de meeste stappen gemiddeld per dag, gevolgd door het CDA met gemiddeld 12.565 stappen en Progressief Woerden volgde vlak erachter met dagelijks gemiddeld 12.478 stappen.