'Stop met plannen voor windmolens'

woerden • De lokale partij LijstvanderDoes roept de gemeente Woerden op om te stoppen met de plannen voor windmolens. Dit vanwege gewijzigde omstandigheden. 

Een meerderheid van CDA, Progressief Woerden, D66, ChristenUnie-SGP en Sterk Woerden stemde vorig jaar juli in met de aanleg van zonnevelden en de bouw van windmolens. Er zijn twee zoekgebieden in beeld waar molens van 240 meter hoog kunnen staan: polder Reijerscop bij Harmelen en Barwoutswaarder bij Molenvliet in Woerden. Daarnaast is er op de langere termijn plek voor een windmolen langs de Ir. Enschedeweg. In een nieuwsbrief van het college staat dat de windmolens er in 2026 moeten staan. 

Uitspraak

LijstvanderDoes is om meerdere redenen tegen de komst van de turbines. Raadslid Jaap van der Does vraagt zich ook af of het wel wijs is van de gemeente om op de ingeslagen weg verder te gaan. Er is namelijk het nodige veranderd. Hij wijst op een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat de huidige milieunormen niet meer geldig zijn. “Het gaat dan vooral om de gezondheidsaspecten voor omwonenden”, zegt Van der Does. “Deze aspecten zijn onvoldoende onderzocht. Er moeten dus nieuwe normen komen voor geluidsoverlast en slagschaduw.”

Volgens de oude normen moet er bij het bouwen van windturbines 500 meter afstand gehouden worden van woningen om onder andere geluidshinder te voorkomen. Deze normen passen bij windmolens tot 100 meter, “maar niet bij de huidige hoogtes”, zegt Van der Does. Hij wijst naar Windpark Spui in de Hoeksche Waard waar 500 meter is aangehouden als afstand tot een blok van twaalf woningen. “Inmiddels zijn zes van de twaalf gezinnen verhuisd. Zij gaven aan dat het leek alsof zij op een vliegveld woonden.”
De afstand tussen windturbines en bebouwing varieert nu sterk in Europa. In Denemarken is het zes keer de tiphoogte van de windmolen en in Beieren (Duitsland) en Polen gaat het om tien keer de tiphoogte. Dat zou voor Woerden een afstand van 2.400 meter betekenen van windmolen tot bebouwing. Van der Does: “De beoogde locaties vallen dan af en dan wordt het moeilijk zo niet onmogelijk om op Woerdens grondgebied een geschikte locatie te vinden voor 240 meter hoge windturbines.”

Kernenenergie 

Hij vindt dat Woerden moet wachten tot de overheid nieuwe milieurichtlijnen heeft vastgesteld die in overeenstemming zijn met de Europese regels. Dat gaat anderhalf tot twee jaar duren. "We moeten ons in de komende jaren richten op het verminderen van gebruik, isoleren en vooral zonne-energie op al onze daken. Dit in afwachting van schone constante en circulaire kernenergie in de jaren na 2030.”