Roep om behoud van groen op Hogewal

woerden • Progressief Woerden wil het groen op de Hogewal en Torenwal in Woerden behouden. De partij ziet niets in het plan van het college om 36 bomen te kappen en struiken te vervangen door gras en een nieuwe beschoeiing. 

De Hogewal en Torenwal, nabij het Exercitieveld, zijn het laatste stukje oude vestingwal van Woerden. Hier is door de jaren heen een groene oase ontstaan, met overhangende takken en natuurlijke oevers waar watervogels, vleermuizen en andere dieren een schuilplaats vinden. "Dat moet je niet kappen, dat moet je koesteren!", vindt Marjolein Doorewaard van Progressief Woerden. Het plan van het college vloeit voort uit het Singelplan uit 2014 dat als doel heeft de oude stervorm van de vesting beter zichtbaar te maken. 

Vanavond dient Progressief Woerden, samen met LijstvanderDoes en ChristenUnie-SGP, een motie in om de Hogewal in zijn huidige vorm te behouden. De beschoeiing zou nodig zijn om afkalving van de waterkant tegen te gaan. Maar experts geven aan dat beschoeiing niet nodig is omdat er geen risico is op afschuiving van de bastions naar het water. De bastions liggen er al eeuwen; het geheel is gezet. Ook is de historische waterlijn is door de jaren heen nauwelijks gewijzigd. De wortels van de bomen op de helling houden de wal bij elkaar. Progressief Woerden wil de Hogewal houden zoals die is. Doorewaard: "Mogelijk worden er onnodig 36 gezonde bomen gekapt en de biotoop voor veel vogels, insecten en vleermuizen verstoort. Nu het vanwege klimaatverandering steeds belangrijker wordt om maatregelen te nemen tegen hittestress in de binnenstad, doen we er goed aan het weinige stadse groen dat er is te koesteren."