• Reem Bakker (Woerden&Democratie) in debat met Job van Meijeren (CDA) en Simone Onrust (VVD).
• Reem Bakker (Woerden&Democratie) in debat met Job van Meijeren (CDA) en Simone Onrust (VVD). Foto: Thomas Sohilait

Geen vuurwerk tijdens eerste verkiezingsdebat

woerden • Onder leiding van Hendrik-Jan Hoogendoorn en Brecht van der Laan gingen politici van alle elf de deelnemende partijen in KAS Woerden met elkaar in debat over groene onderwerpen. 

Na een wat tam begin was het Job van Meijeren (CDA) die een speldenprikje uitdeelde aan VVD’er Simone Onrust. Van Meijeren wil stappen zetten in de energietransitie en stelt voor elk jaar duizend (vooral oude) woningen te isoleren. Om mensen met een wat kleinere portemonnee tegemoet te komen, pleit hij voor het opzetten van een isolatiefonds. Onrust wil daar best over nadenken, maar een dergelijk plan moet wel haalbaar en betaalbaar blijven. En inwoners ‘pushen’ ziet ze niet zitten. “Dat roept alleen maar weerstand op.” Van Meijeren verweet haar passiviteit. “De VVD wil dus rustig blijven zitten en niets doen. Ik ken Mark Rutte als de ‘groene’ VVD’er, maar de VVD hier in Woerden is de blauwe VVD, voor mensen met een dikke portemonnee en een warm huis.”

Bomen

De kap van bomen blijkt gevoelig te liggen in Woerden. Reem Bakker (Woerden&dDemocratie) viel Lenie van Leeuwen van LijstvanderDoes aan op haar bewering dat er in Woerden geen gezonde bomen zouden worden gekapt. ‘Volledig onjuist’, noemde Bakker die uitspraak. “Als het aan uw wethouder (Arthur Bolderdijk, red.) had gelegen, hadden alle kastanjebomen aan het Exercitieterrein nu omgelegen. Gelukkig hebben we deze prachtige bomen weten te behouden.” Van Leeuwen pareerde de kritiek door te stellen dat het Exercitieterrein bedreigd werd omdat er plannen waren voor de bouw van een parkeergarage. “Wij wilden daar een dubbele bomenrij planten om dat te voorkomen.”

Als het gaat om de opwek van duurzame energie vindt Femke Merel van Kooten (Splinter) dat de huidige coalitiepartijen te weinig hebben gedaan. “Toen de raadsperiode begon wekte Woerden tussen de 2,1 en 2,4 procent duurzame energie op. Landelijk was dat 8,9 procent. Woerden mag blij zijn als ze nu de helft van de 8,9 procent gaat halen.” 

Energiescans

Birgitte van Hoesel (D66) voelde zich aangesproken en wees Van Kooten erop dat er de afgelopen jaren het nodige is gedaan. Zo zijn er gemeentegebouwen verduurzaamd en veel energiescans uitgevoerd. “Wat gaat u lokaal doen om milieuwinst te realiseren?”, vroeg ze aan Van Kooten. Die gaf aan dat er op nog maar 2.100 daken zonnepanelen liggen. In heel Woerden zijn er ruim 8.000 daken geschikt, “dus begin daar eens mee zou ik zeggen.”
Wout den Boer van Sterk Woerden en Lia Noorthoek van de ChristenUnie-SGP kregen een wel heel lastige stelling voorgeschoteld. Zij moesten kiezen tussen heel veel windmolens en zonneparken of één kerncentrale binnen de gemeentegrenzen van Woerden. Den Boer koos voor de laatste optie. "Als ze volgende week een kerncentrale kunnen neerzetten in de polder bij Kamerik die veilig en betaalbaar is, moeten we dat doen. Maar dat lukt niet, zoiets duurt jaren. Je loopt dan het risico dat je 10, 15 jaar niets kan doen. En dan hebben onze kinderen een nóg groter probleem. Ik ben daarom nu voor zonnepanelen en zonneparken, omdat er geen andere oplossingen zijn.”

Volgens Noorthoek is de bouw van een kerncentrale in Woerden niet mogelijk. "Elders in Nederland zijn daar veel betere plekken voor.” Hoewel ze zonnepanelen niet fraai vindt, zijn ze wel nodig. Ze wil de energietransitie versnellen en wees op de stijgende gasprijzen die zorgen voor een nieuw probleem: energiearmoede. "Door ons getalm en gedraal en niet opschieten zijn met name de laagste inkomens de dupe.”

De komende weken staan er meerdere verkiezingsdebatten op de agenda. Zo is er op maandag 28 februari een debat in de Kruiskerk in Woerden, op maandag 7 maart een cultuurdebat in Het Klooster in Woerden en op woensdag 9 maart een ondernemersdebat in Kameryck in Kamerik. Op donderdag 10 maart is het laatste debat. Dit debat van RPL wordt gehouden in de raadszaal.