Na twee jaar weer carnaval in Harmelen

harmelen • Harmelen is deze dagen het walhalla van carnavalsvereniging De Kwakbollen. Net als in bijvoorbeeld Montfoort kon het dorp al twee jaar geen carnaval vieren.

Hoewel de coronamaatregelen grotendeels zijn verdwenen, is de optocht dit jaar geschrapt. Reden voor Inge van Baaren, directeur van obs De Horizon, om het advies van de carnavalscommissie van de school ter harte te nemen. De commissie adviseerde om van de week een echte feestweek te maken. Iedere dag is er een feestje, met titels als: 'Pret met je gekke pet', 'Raar met je haar', 'Schik met je strik', 'Fout met een beetje goud en tenslotte 'Pak uit met je mooiste verkleedkleding'.

Kerk

Woensdagochtend liepen de kinderen al trommelend in optocht van school naar het dorp, om na een rondje om de kerk weer terug naar school te keren. Op vrijdag is het meester- en juffendag. Dan worden alle verjaardagen gevierd. Dat is ook meteen de afsluiting van de feestweek. Daarna begint de voorjaarsvakantie.

Inge van Baaren, zelf ooit Hofdame bij de Blauwbaadjes in Oudewater, vindt het belangrijk om het carnaval in Harmelen levend te houden. Juist onder kinderen. Dat er een streep is gegaan door de carnavalsoptocht op zaterdag is om die reden heel jammer. Juf Nienke, die in Montfoort lid is van carnavalsvereniging Les Femmes des Coeurs, weet dat in haar woonplaats alternatieven zijn bedacht om het carnaval aldaar toch een beetje te vieren.

• Nu de coronamaatregelen verdwijnen kan Harmelen en de rest van Nederland na twee jaar weer carnaval vieren. Kinderen en leerkrachten van obs De Horzizon hadden zich woensdagochtend feestelijk uitgedost voor hun carnavalsoptocht naar het dorp.

Foto: Paul van den Dungen