• Jeroen de Haan, cantor organist van de Lutherse kerk.
• Jeroen de Haan, cantor organist van de Lutherse kerk. Foto: Paul van den Dungen

Nederlandstalig ‘Magnificat’ met Jeroen den Haan in première

Algemeen

WOERDEN • In de Lutherse kerk in Woerden gaat zondagavond 6 maart tijdens de avonddienst een Nederlandstalig ‘Magnificat & Nunc Dimittis’ in première. De compositie van cantor/organist Jeroen de Haan zal door de Lutherse Cantorij Woerden worden uitgevoerd.  

Het ‘Magnificat’ - vaak op de Latijnse en Engelse tekst - is in het verleden door vele bekende componisten op muziek gezet, zoals Johann Sebastian Bach, zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach, Henry Purcell, Antonio Vivaldi en Franz Schubert. Nu is er een Nederlandstalige versie, gecomponeerd door Jeroen de Haan. “Toen in 2020 en 2021 de boel plat ging, er niet meer gezongen mocht worden en kerken dicht gingen of een minimaal aantal bezoekers mochten ontvangen, werd mijn salaris gewoon doorbetaald”, zegt De Haan. “Daar wilde ik toch iets tegenover stellen. Daarom ben ik begonnen met het schrijven van een Nederlandstalig Magnificat & Nunc Dimittis. Uitgaande van het Engels-romantische klankidioom heb ik daar natuurlijk mijn eigen ‘handtekening’ aan toegevoegd.”

Lofzang

Tijdens het componeren dacht Den Haan voortdurend aan zijn eigen cantorij. “Het Magnificat & Nunc Dimittis heb ik op het Bätz orgel en de Lutherse Cantorij Woerden geschreven. De leestekst van deze lofzang op Maria is al lang bekend, en die heb ik dus vanuit een bestaande Nederlandse vertaling op muziek gezet.” 

Bätz orgel

Als zijn compositie op zondag 6 maart door de Lutherse Cantorij Woerden voor de eerste keer ten gehore wordt gebracht, zal het Bätz orgel worden bespeeld door Sander van den Houten, organist van de Lutherse Kerk in Den Haag. Dit orgel dateert uit 1846 en is daarmee het allerlaatste nog bestaande Bätz orgel. Ook Harmelen had een Bätz orgel dat dateerde uit 1848, maar die is bij een brand verloren gegaan.

De avonddienst, die de vorm heeft van een Choral Evensong (een avondgebed in de stijl van de Anglicaanse kerk) begint 18.30 uur. De versoepelingen van 25 februari laten het toe dat er in de kerk geen beperkingen gelden ten aanzien van het aantal bezoekers. Er is een collecte bij de uitgang.

Paul van den Dungen