Toos van Soest (links) en Marguerite Boersma.
Toos van Soest (links) en Marguerite Boersma. Foto: Thomas Solihait

‘We moeten verder denken dan stenen en beton’

Algemeen

WOERDEN • Steeds meer boeren in de regio spelen met de gedachte om hun bedrijf op te doeken. Hét moment om op de vrijkomende erven woningen te bouwen, vinden Toos van Soest (CDA) en Marguerite Boersma (Progressief Woerden). Ze schreven een manifest.

De woningnood in Nederland is niemand ontgaan. Ook in onze regio komen met name jongeren en ouderen met de grootste moeite aan een geschikte woning. Als het al lukt. CDA Woerden en Progressief Woerden zien een oplossing in de problemen waarmee steeds meer boerenbedrijven worstelen. Verregaande klimaatmaatregelen maken het boeren steeds lastiger en veel bedrijven zouden wel eens op korte termijn kunnen verdwijnen.

Vijfhonderd woningen

“Het boerenbedrijf staat in het algemeen in een steeds slechter daglicht”, weet Marguerite Boersma. “Er wordt naar boeren gekeken als veroorzakers van veel milieuschade. Dat is heel vervelend voor die hardwerkende mensen. Zeker als ze wat ouder worden en de vraag gaat spelen wie het bedrijf moet overnemen. Steeds meer zoons en dochters twijfelen of ze dat wel moeten doen, met zoveel onzekerheden die boven hun hoofd hangen. En als ze dan inderdaad besluiten om het niet te doen, kan het heel aantrekkelijk zijn om op een creatieve manier te kijken naar de dan vrijkomende stallen. Daarom hebben wij samen met het CDA een manifest geschreven, waarin we stellen dat er op vrijkomende boerenerven rond de vijfhonderd woningen kunnen worden gebouwd, zonder het Groene Hart aan te tasten. Want er wordt geen nieuwe grond aan woningen opgeofferd; die plekken zijn er straks al en kunnen zo worden ingevuld.”

Biodiversiteit

Bouwen in het buitengebied levert een win-win situatie op, zeggen de dames. Immers, als een boerenbedrijf verdwijnt, wordt per definitie de CO2-uitstoot op die locatie veel lager, ook als daar woningen komen in plaats van stallen. Sterker nog, de komst van woningen in plaats van boeren bedrijvigheid zou de biodiversiteit kunnen stimuleren. Bloemen en insecten in plaats van mest, en nieuwe woningen, opgetrokken uit duurzame materialen. En buiten dat alles: er wordt alleen al bij de gedachte aan de mogelijkheden feest gevierd in gezinnen die vaak al jaren hopeloos op zoek zijn naar woonruimte. Want ga er maar aanstaan, als je een beperkt budget hebt en geen kruiwagen in de overspannen woningmarkt.

Tiny houses

“We krijgen nu de kans om op mooie plekken in de regio een goede mix van nieuwe woningen te bouwen”, zegt Marguerite Boersma. “Voor jong en oud, voor arm en rijk. Wij vinden dat die mogelijkheid heel serieus moet worden onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van bijvoorbeeld tiny houses in houtskeletbouw. Die zijn heel gewild en ze drukken niet op het milieu. Want dat is heel belangrijk: verder denken dan beton en stenen.”

Het idee van bouwen op boerenbedrijven is niet helemaal nieuw. Op meer plekken in het land wordt geopperd om op deze manier een deel van het woningtekort in te vullen. Ook in Woerden en Harmelen bestaat al een bestuurlijk kader. Toos van Soest: “De regeling is nu dat bedrijfsgebouwen gesloopt mogen worden voor één bouwkavel. Dat mag van het CDA Woerden en Progressief Woerden worden uitgebreid naar het bouwen van meerdere woningen in de bestaande gebouwen. Op die manier kunnen ook meer betaalbare woningen in het buitengebied worden gebouwd.”

Lange adem

Overigens zullen de creatieve plannen van CDA en Progressief Woerden een kwestie worden van een lange adem. Niet alleen de politiek, ook projectontwikkelaars kennen de ontwikkelingen op het boerenland. Het is maar de vraag of zij oog en oor hebben voor deze ‘groen’ plannen. Maar Van Soest en Boersma zien mogelijkheden. “Buiten alle locaties die nu al aangewezen zijn voor woningbouw, heeft de gemeente nog een extra opgave om ruimte vinden”, zegt Toos van Soest. “Maar ook de Gedeputeerde en Provinciale Staten van Utrecht moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”