Sven Pluimers (links) en Jan Bikkers: 'Kom naar het Inclusief Ondernemers Café'
Sven Pluimers (links) en Jan Bikkers: 'Kom naar het Inclusief Ondernemers Café' Foto: pr

'Ontdek het belang van inclusief werkgeverschap'

woerden • In café Bij Loef & Lij in Woerden is op dinsdag 22 maart de eerste editie van het 'Inclusief Ondernemers Café'. Ondernemers wisselen ervaringen uit over het werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Een inclusief ondernemerscafé, hoe zien de initiatiefnemers Jan Bikkers en Sven Pluimers dat voor zich? "Het idee is ontstaan", zegt Jan Bikkers, "tijdens het 'Iedereen doet Mee Festival'. We hebben toen een workshop gegeven rond de vraag: 'Wat is inclusie en wat kan dat doen in jouw bedrijf?' Daaruit is voortgekomen dat er een avond zou komen voor ondernemers, door ondernemers, met ondernemers om te praten over inclusie."

Inclusie is minder vanzelfsprekend dan het lijkt, vult Sven Pluimers aan. "Mensen met een beperking worden nog steeds benadeeld op de arbeidsmarkt. Als je naar een sollicitatiegesprek gaat en meldt dat je een beperking hebt, word je veel minder snel aangenomen. Dat probleem moet worden aangepakt. Meer kijken naar talenten en wat minder naar diploma's."

"Het is niet de onwil, maar de onbekendheid waar ondernemers tegenaan lopen", weet Jan Bikkers. "Je hebt instanties als het UWV en hier in Woerden Ferm Werk die inclusiviteit ondersteunen. Dit zijn organisaties die de expertise hebben om daarin te begeleiden."

Politiek wil leren

Merken de heren dat de politiek al mee wil werken in het hele inclusie traject, of voelen ze terughoudendheid? Sven Pluimers: "Veel Woerdense partijen komen langs op deze avonden. Je merkt dat partijen wel interesse hebben om er meer over te leren." En collega Bikkers: "Wethouder George Becht is echt een voorvechter van inclusiviteit. Dus dat zit goed. Het Inclusief Ondernemers Café hebben we bewust na de gemeenteraadsverkiezingen gepland, om te voorkomen dat politieke partijen de bijeenkomst gebruiken voor hun campagne."

"Het eerste uur is het vooral veel leren", zegt Sven Pluimers. "We praten met politici en wethouders, we kijken hoe het ervoor staat met de inclusie in Woerden en er komen sprekers. In het tweede uur is het aan de ondernemers om vragen te stellen: wat willen ze weten over inclusie en daarop haken wij en de sprekers dan weer in. Zo hopen we alles te kunnen behandelen."

Nieuwe traditie

Bikkers en Pluimers hopen dat het 'Inclusief Ondernemers Café' een nieuwe traditie wordt in Woerden. "Het is de bedoeling dat het café vaker terug gaat komen. Maandelijks, per kwartaal of per jaar, de tijd zal het leren", denkt Sven Pluimers. "Tegen ondernemers die twijfelen zeggen we: meld je aan en ga het belang zien van inclusief werkgeverschap. Stap over het onbekende heen. Kijk naar talent, zie in wat iemand wel kan in plaats van wat hij of zij misschien niet kan."

Jan Bikkers: "Ik vind dat elk bedrijf over inclusiviteit zou moeten nadenken. Laatst sprak ik een kleine ondernemer die zich afvroeg wat voor nut dat voor hem zou hebben. Inclusief werkgeverschap is echter veelomvattend. In elk bedrijf is ruimte om inclusiviteit toe te passen. Dus kom alsjeblieft, luister, zeg wat je twijfel is. Dan hebben wij stof genoeg om te vertellen dat het ook voor jouw bedrijf mogelijk is."

Aanmelden: info@inclusiefwoerden.nl.

Anouk Sluijs