Jan en Nella genieten elke dag van hun mooie Woerdense appartement. 'Het is fijn om thuis te zijn.'
Jan en Nella genieten elke dag van hun mooie Woerdense appartement. 'Het is fijn om thuis te zijn.' Foto: J. van Noordenne

'Er was geen tijd voor sherry'

woerden • Al in 1986 kozen Jan (69) en Nella (65) voor Woerden vanwege de centrale ligging. Nella werkte in Utrecht en Jan in Schiedam. In het Staatsliedenkwartier hadden dochters Daniëlle en Esther een fijne jeugd.

De dochters vlogen uit en Shell bood Jan een mooie baan aan in Nigeria. Nella bleef in eerste instantie hier. Toen ze besloot zich bij haar man te voegen, zeiden vrienden gekscherend: 'Nu ga je aan de sherry’. Echt niet, dacht Nella. Binnen de kortste keren kon ze gelukkig aan de slag bij een organisatie binnen Shell, die zich bezig hield met de inburgering van nieuwkomers/expats.

Contacten zijn snel voorbij

"Het leven in een ver buitenland is avontuurlijk", herinnert Nella zich. "Met de andere expats deel je lief en leed, maar als men in het vliegtuig stapt naar een volgende plaatsing is het contact eigenlijk altijd meteen over."

In 2006 waren ze even noodgedwongen terug in Nederland. Nigeria werd toen getroffen door een bomaanslag. Overhaast moesten ze daar weg; het expat leven is niet alleen maar leuk. In 2012 kon Jan met pensioen en kozen ze voor Maleisië. Een heerlijk klimaat, mooie golfterreinen en goedkoop leven. "In het voorjaar van 2020 zei mijn intuïtie dat we daar weg moesten", vertelt Nella. "In Azië was het al eerder corona. We hebben het huis te koop gezet en zijn vertrokken. Gelukkig hadden we in Woerden eerder een appartement gekocht. We hebben een heerlijke tijd gehad in het buitenland maar zijn heel blij terug te zijn."

Woerden heeft alles

Waar ze vroeger regelmatig lekker aan de wijn zaten, drinken ze nu groentesapjes

"Vanaf ons appartement aan de Leidsestraatweg kunnen we alles lopend doen. We kopen, heel bewust, alles lokaal. Wij bestellen niks online. Het is zo fijn dat hier veel winkels zijn, we willen graag dat dat zo blijft."

Het is Jan en Nella opgevallen dat iedereen zo vriendelijk is. Meer dan toen ze bijna twintig jaar geleden vertrokken. "Misschien komt het door corona. Iedereen wandelt veel en groet elkaar", denkt Nella hardop. Gezondheid staat bij het koppel op nummer 1. Waar ze vroeger regelmatig lekker aan de wijn zaten, drinken ze nu groentesapjes. Ze wandelen minimaal tienduizend stappen per dag en het stof krijgt geen kans op de roeimachine. Tussen 8 uur ’s avonds en 12 uur s ’middags eten ze niets. Ze voelen zich er heel fit bij. Jan kan zijn goede conditie inzetten als hij zijn schoonzoon helpt. Die heeft een handel in brocante. Jan helpt met het laden en lossen van de bestelwagen. Ondertussen lonkt de golfbaan weer, maar beiden moeten nog beslissen waar ze lid worden.

Alle middenstanders knokken hier

Als Nella en Jan uit eten gaan kiezen ze weer graag voor Lokaal. "We zien de lokale eetgelegenheden knokken, ondanks corona, zo dapper hoor.” zegt Nella. “Alle middenstanders knokken hier.” verbetert Jan. "Arjan van AV Flowers heeft een bijzonder plekje in Nella’s hart. Zo’n aardige jongen. Toen we hier aankwamen heeft hij gezorgd dat onze boodschappen van de groenteboer, de kaashandel  en de keurslager voor ons klaarstonden. En natuurlijk een bosje bloemen."

Het appartementengebouw waar ze wonen bevat 13 eenheden. Jan is voorzitter en secretaris van de VvE. Zijn voorganger heeft die taak twee decennia vervuld. Er zijn veel losse papieren die nog uitgezocht en gedigitaliseerd moeten worden. "Het is geen volle baan, maar elke dag ben ik er wel een uurtje mee bezig. Het pand is 25 jaar oud en er komen nu gebreken."

Nella hecht waarde aan de sociale cohesie in het complex. Er wonen veel oudere mensen in het gebouw. Als Jan en Nella niet op pad zijn, springen de vier kleinkinderen regelmatig even binnen. Vervelen doet dit energieke koppel zich duidelijk geen tel.