Politiek wil einde aan armoede

woerden • We mogen dan in een rijk land wonen, dat wil niet zeggen dat iedereen voldoende geld heeft om onbezorgd te kunnen leven. Ook in Woerden gaat het vaak mis en belanden mensen in benarde financiële situaties. Tijd om er iets aan te doen.

De Raad van Kerken Woerden organiseerde maandag in samenwerking met een groot aantal maatschappelijke organisaties een open podium met alle partijen die meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. De titel: ‘Armoede aanpakken!’

Vier jaar geleden was er ook zo’n avond georganiseerd. Toen was nog de gedachte dat met een gerichte agenda het aantal mensen dat in armoede leeft, flink zou zijn terug te dringen. Nu vier jaar later zijn we door de Rekenkamercommissie met de neus op de feiten gedrukt. Er is nog steeds sprake van veel armoede in Woerden en dat dreigt nog meer te worden.

Laag inkomen

Het gaat nu om bijna 2.000 mensen, waarvan 900 kinderen! Persoonlijke verhalen van enkele aanwezigen maakten diepe indruk. Hoe moeilijk het is om bij een laag inkomen de eindjes aan elkaar te knopen, geen geld te hebben voor gezond voedsel en de energierekening niet meer te kunnen betalen.

Snel handelen

Aan het slot van de avond is een actieplan vastgesteld dat onderdeel moet worden van het nieuwe beleid van de gemeente Woerden voor de komende vier jaren. Er is geen tijd te verliezen, vindt de Raad van Kerken. Belangrijke punten zijn: vereenvoudigen van alle regelingen en hulp bij de aanvraag vanuit één loket, gratis kinderoppas en sporten voor kinderen en jongeren, rijkssubsidies voorschieten en direct uitbetalen, leerlingen op scholen leren hoe met geld om te gaan, woningen versneld isoleren, zodat de energiekosten niet verder stijgen, maar dalen, maak geen regelingen achter het bureau, maar betrek mensen bij de invulling en uitvoering van het beleid.