• Elles van den Berg, hier op het Kerkplein in Woerden.
• Elles van den Berg, hier op het Kerkplein in Woerden. Foto: Floris Bakker

Eenzaam protest bij gemeentehuis van Woerden

Algemeen

WOERDEN • Elles van den Berg hield dinsdagmiddag een ‘vredevol protest’ voor het gemeentehuis van Woerden. 

Bijna drie uur lang vroeg ze aandacht voor haar situatie. Die is ronduit beroerd te noemen. Door multiple sclerose (MS) en artrose is Van den Berg (57) grotendeels aan een rolstoel gebonden. “Ik kan nog wel lopen, maar ben na een paar stapjes uitgeput.” 

Revalideren
Alsof ze nog niet genoeg ellende had, brak ze drie maanden geleden bij een val op straat twee ruggenwervels. “Sindsdien ben ik thuis aan het revalideren”, zegt ze. De deur komt ze nauwelijks uit, want het is altijd weer de vraag of het haar lukt om thuis te komen. “Mijn enige twee uitstapjes zijn naar de Hema en de Albert Heijn. In plaats van in de rolstoel loop ik erachter, om m’n spieren te trainen, maar dat is ontzettend vermoeiend. Als ik m’n boodschappen heb gedaan, ben ik zo moe dat ik moet rusten. Dan vraag ik willekeurige voorbijgangers of ze me naar huis willen duwen. Er is altijd wel iemand die wil helpen, maar soms ook niet.”

Driewielfiets
Door de val in november kan ze de elektrische driewielfiets die in haar tuin staat niet meer gebruiken. Het liefst ruilt ze die zo snel mogelijk in voor een scootmobiel of elektrische rolstoel. Maar dat blijkt lastig. “Volgens de gemeente moet ik me met de hulpmiddelen die ik via de Wmo heb gekregen (gewone rolstoel en driewielfiets) wel redden. Maar dat is dus niet zo. Artsen schatten dat mijn revalidatie zo’n negen à tien maanden gaat duren. In die tijd wil ik me graag kunnen verplaatsen. Vandaar mijn vraag om een scootmobiel.”
Vooralsnog wil de gemeente niet voldoen aan haar verzoek.

Nut
Toch heeft haar protest wel nut gehad, denkt Van den Berg zelf. “Ik heb kort met wethouder George Becht gesproken en hij wil een gesprek. Misschien dat hij mijn teleurstelling in de gemeente weg kan nemen. Ze kijken nu alleen maar naar de regeltjes. Ik begrijp dat die er zijn, maar behandel mij gewoon als mens!”

De gemeente Woerden kan niet inhoudelijk op de zaak ingaan, zo laat woordvoerder Gerold Borsboom weten. “Wij kennen de casus en zijn ook al in gesprek met mevrouw. Meer kan ik er niet over zeggen.”