• Wethouder Tymon de Weger stapt na de gemeenteraadsverkiezingen uit de politiek.
• Wethouder Tymon de Weger stapt na de gemeenteraadsverkiezingen uit de politiek. Foto: Winny van Rij

Wethouder Tymon de Weger over woningnood:

'We moeten gewoon bouwen'

Precies in de maand dat de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, bereikt Tymon de Weger de pensioenleeftijd van 67 jaar. Een mooi moment om af te zwaaien als wethouder. 

“Na veertig jaar in de politiek is het wel goed zo”, vindt hijzelf. De Weger begon in 1984 in Enschede als commissielid van de ChristenUnie en trad in 1990 toe tot de fractie, zat in de gemeenteraad en werd in 2002 wethouder in die gemeente. Daarna volgden Utrecht, Breukelen, Lansingerland en twee keer Woerden.

Best trots
De Weger deed HBO Verkeerskunde. “Destijds in Tilburg. In onder andere Utrecht had ik de portefeuille verkeer en kon de Uithoflijn opstarten en voor de portefeuille milieu het nieuwe project ‘Energie voor Utrecht’.” In Woerden kijkt hij terug op een fijne periode. “De samenwerking in college en raad waren prettig.”

In zijn tweede periode als wethouder had De Weger woningbouw, ruimtelijke ordening, energie en Wmo als grootste onderwerpen in portefeuille. Hij is trots op wat de gemeente heeft bereikt, met name op het gebied van woningbouw. “We konden er een flinke zwaai aan geven en dat is vanaf volgend jaar echt zichtbaar.” 

In Woerden blijft nieuwbouw binnen de bebouwde gebieden, zoals vastgelegd in de nieuwe omgevingsvisie. “In de dorpen bouwen we wel iets aan de randen. In Zegveld twee projecten en in Kamerik schoollocaties. Alleen in Harmelen schiet het nog niet zo op, hoewel we daar wel veel aan gedaan hebben.”

Er is een grote nood onder met name de laagste inkomens. Ook singles lukt het niet om met één inkomen een huis te kopen. “Daar gaan we extra voor bouwen in Middelland en Snellerpoort”, zegt De Weger. “Dat worden kleinere appartementen, een soort studio’s met een huurprijs van tussen de 700 en 900 euro.” 

'Ik hoop dat Woerden zich doorontwikkelt, met behoud van al het mooie'

Het gaat om een derde sociale huur, een derde middenhuur en een derde goedkope koopwoningen. “Er wordt wel eens geopperd dat we creatief en innovatief moeten zijn met bijvoorbeeld tiny houses maar die horen in de open ruimte, in het romantische groen. Nee, we moeten gewoon bouwen om de woningnood op te lossen. Het accent ligt nu op kleinere woningen en woningen voor gezinnen.”

Wind en zon

Voldoende schone energie is daarbij ook belangrijk. “Zowel in wat we buiten opwekken met windmolens en zonneparken, als wat we binnen gebruiken.” De gemeenteraad gaat nog een keus maken tussen twee plekken als gecombineerd wind- en zonnepark. “Dat zijn de polders Reijerscop en Barwoutswaarder. Plekken die toch al zijn aangetast doordat ze langs de A12 of het spoor liggen. Het volgende college gaat hierover besluiten.” 

Het duurt overigens nog jaren voordat de windturbines er staan en alles gaat in nauw overleg met omwonenden. “We houden ruim afstand. Volgens de geluidsnorm moet een windmolen 350 meter van een woning af staan, wij hanteren 500 meter.”

Bovengemiddeld

"Woerden wordt wel eens gezien als heel gemiddeld. Maar wat volgens De Weger absoluut niet gemiddeld is, is het aantal vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn. "Wel veertig volwassen professionele organisaties en dat is echt bovengemiddeld. We hebben het hier goed voor elkaar. We hebben hier alles. Het is groot genoeg om je vrij te voelen en toch is er een hecht gemeenschapsleven. Een mooie mix van stad en platteland. De sfeer is gemoedelijk en die saamhorigheid gaan we dit jaar uitgebreid vieren.”

Extra bos

Woerden is ook een dynamische gemeente, vindt De Weger. "Ik hoop dat Woerden zich doorontwikkelt, met behoud van al het mooie. Hier en daar kan dat mooie nog wat versterkt worden. Plant bijvoorbeeld een aantal bossen, zoals het bos van Barten. Het is nu nog wat karig. Dat past goed in de Rijnzone, zodat er een mooi lint ontstaat. Maar dan wel toegankelijk voor publiek.”

En korte rondjes om te wandelen en fietsen, "want daar is veel behoefte aan.” Dat gaat de bijna oud-wethouder ook zelf doen. Eerst een jaar genieten van het niets doen. "De politiek is intensief. Je bent er zes dagen per week mee bezig, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.” Tijd dus voor vrouw, kinderen en kleinkinderen. "Samen van alles doen. Steden, concerten, musea bezoeken.” En daarna? "Misschien iets in het OV, ik zat een tijdlang in het bestuur van Rover en iets praktisch, mensen helpen als vrijwilliger.”