• Het Groot Waterschap van Woerden in 1739.
• Het Groot Waterschap van Woerden in 1739. Foto: Gerda Oskam

Lezing over waterschap van Woerden

woerden • Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische vereniging geeft Gerda Oskam op dinsdag 22 maart een lezing over de geschiedenis van het voormalige Groot-Waterschap van Woerden dat in 2022 precies 700 jaar bestaat. 

Nadat in 1285 de Hollandse IJssel van de Lek wordt afgesloten met een dam bij het huidige Lopikerkapel, leidt de ontginning van de polders en het graven van afwateringsvlieten en -weteringen in 1322 tot de oprichting van het Groot Waterschap van Woerden. Het waterschap is gedurende de Middeleeuwen het hart van vele historische ontwikkelingen tussen het graafschap Holland en het Sticht. Maar ook later, zoals in het rampjaar 1672, is het Groot Waterschap een draaischijf voor de Hollandse Waterlinie. Oskam gaat in op de geschiedenis van overstromingen, waterberging, bodemdaling en waterbeheer en laat zien welke rol water nog altijd speelt in ons bestaan. 

Gerda Oskam is historica, voorzitter van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn en lid van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden namens Water Natuurlijk. Ze geeft regelmatig lezingen en publiceert artikelen. Daarnaast ontwikkelt en organiseert ze fietstochten langs historische watergangen. 

De lezing begint 20.00 uur en wordt gehouden in De Dam aan de Wilhelminaweg 79 in Woerden. De toegang is gratis.