• Molkenboer en Lieverse heffen het glas.
• Molkenboer en Lieverse heffen het glas. Foto: Thomas Sohilait

Hofstede Batestein opgeleverd

woerden • Met een klein feestje is vrijdag in Woerden de oplevering van Hofstede Batestein gevierd.   

Tijdens een bijeenkomst werden bestuursleden van Stichting Hofstede Batestein in het zonnetje gezet. Zo kreeg voorzitter Gerard Lieverse uit handen van burgemeester Victor Molkenboer een gemeentelijke onderscheiding uitgereikt: de steekspeld in zilver.

Brand

Het restauratieproject duurde bij elkaar ruim zes jaar. De stichting, die eind 2015 werd opgericht, had als doel de hofstede op Landgoed Bredius in oude glorie te herstellen. De Brediusboerderij raakte in 2008 door brand ernstig beschadigd.  

Burgemeester Victor Molkenboer complimenteerde alle betrokken partijen met het mooie resultaat. Hij reikte een Hofstede Batestein paaltje uit aan Henri van Middelaar van Stichting Landgoed Bredius en een Landgoed Bredius paaltje aan Gerard Lieverse van Stichting Hofstede Batestein. Dit als symbool voor de hernieuwde verbinding tussen hofstede en landgoed.

Vrijwilligers hebben de afgelopen week nog honderden planten in de grond bij de hofstede gezet. De komende weken zal de tuin meer en meer groen kleuren. Over enige tijd zal Parkcafé Bredius haar deuren openen. Tezamen met de dierenweide, het NME, de educatieve tuin ontstaat zo een nieuw kloppend hart op het landgoed.

Stroomkabel

De komende week moeten nog een aantal restpunten afgewerkt worden. Zo laat het schilderen van de buitengevels nog even op zich wachten totdat de temperatuur wat hoger is. Ook is het nog wachten op de aansluiting van de nieuwe stroomkabel van Stedin. Als die er ligt, zal de hofstede worden opgeleverd aan uitbaters Marcha en Dave Kortekaas van Parkcafé Bredius. Zij hebben nog enige tijd nodig om hun horecagelegenheid in te richten.