Boswijk (CDA) bezoekt vluchtelingensteunpunt

woerden • Op uitnodiging van de lokale afdeling van het CDA bracht Tweede Kamerlid Derk Boswijk vrijdag een werkbezoek aan het vluchtelingensteunpunt Groene Hart aan De Bleek in Woerden.  

Daar had hij een gesprek over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Zo is ook Woerden van plan om - samen met Oudewater - zo’n 200 vluchtelingen op te vangen. De gemeente bereidt zich hier samen met de maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk op voor. Ook worden vanuit Woerden goederen naar het oosten gestuurd voor opvangplekken in de grensregio rondom Oekraïne. 

Hartverwarmend

"Ik vind het belangrijk om lokaal te luisteren wat wordt gedaan om de gevolgen van de vreselijke oorlog op te vangen", aldus Boswijk, die defensiewoordvoerder is namens het CDA in de Tweede Kamer. “Er komen naar verwachting ook tienduizenden vluchtelingen naar Nederland. Het is bijzonder indrukwekkend om te zien met hoeveel inzet er vanuit de samenleving wordt gewerkt aan de voorbereiding op een goede ontvangst. Dat is echt hartverwarmend.” Lijsttrekker Job van Meijeren nodigde Boswijk uit voor het gesprek. "Wij zien dat dit een vraagstuk is wat nu heel snel op de gemeente Woerden afkomt. Veel inwoners willen helpen, met goederen of zelfs bij huisvesting. Daarom is het belangrijk dat hierin coördinatie gaat plaatsvinden. Gelukkig bleek ook tijdens het gesprek maar weer hoe nauw de samenwerking is die dan tussen de maatschappelijke partners plaatsvindt." Volgens Van Meijeren is het goede aan een korte lijn naar Den Haag dat Boswijk een aantal aandachtspunten direct mee kan nemen naar de CDA-fractie in de Tweede Kamer. "Zoals regie en coördinatie op het proces en daarbij de rolverdeling tussen Rijk en gemeente, aandacht voor de opvang op middellange termijn (2 tot 5 jaar) en extra vergoeding vanuit het Rijk voor de kosten van ondersteuning en begeleiding van vluchtelingen."