'Een volle tent bij elke voorstelling'

woerden • Reden voor de organiserende stichting om flink uit te pakken. Liefst zes voorstellingen worden er op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober gegeven in een grote tent op het Exercitieterrein. “Die huren we van Circus Boltini”, zegt secretaris Erik Schuurmans. “Elke dag is er een matineevoorstelling van 15.00 tot 17.00 uur en een avondvoorstelling van 20.00 tot 22.00 uur. We verwachten dat bij elke voorstelling de tent wel vol zit, dus dan heb je het bij elkaar al gauw over zo’n 3.500 à 4.000 bezoekers.” 

Plan

In 2010 werd de eerste editie van de Historische Spelen uitgevoerd, destijds op het net gerenoveerde Kerkplein. Dat was toen nog onder de bezielende leiding van Frits Bugter. Bugter had toen al het plan uitgedacht om elke drie jaar een historisch muziektheater te brengen met vrijwilligers en spelers uit Woerden en omstreken. Over, voor en door Woerden. Bugter overleed in 2015 op 72-jarige leeftijd. Zijn toekomstdroom uit de beginjaren van de stichting was om in 2022 het 650-jarig bestaan van de stad Woerden te vieren en hier een grote voorstelling over te maken. Deze droom wordt nu gerealiseerd.

Pest

In de aankomende voorstelling staat 1372 centraal, het jaar dat Woerden stadsrechten verkreeg. De stad telde toen nog maar een kleine 500 inwoners. Dat kwam mede door de pest die flink had huisgehouden in Woerden. “Het was de tijd van de drie standen: de geestelijkheid, de adel en de boeren en burgers”, verklaart Schuurmans. “Die drie groepen ga je nadrukkelijk terugzien in de voorstelling.”

Voor de voorstelling zocht de stichting opnieuw de samenwerking met theater Het Klooster. Afgelopen maandag zetten de bestuurders van de twee partijen hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Net als bij voorgaande edities gaat een artistiek team van Het Klooster de productie begeleiden. Schuurmans: “We doen al sinds 2010 zaken met dit team en zijn altijd heel tevreden geweest over de begeleiding. We hebben er alle vertrouwen in dat het team ook deze keer een voorstelling op de planken brengt die de markante periode uit de geschiedenis van de stad Woerden beschrijft.”

De stichting houdt op zondag 10 april audities, om zo een cast van vijftig talentvolle inwoners samen te stellen. Inschrijven kan vanaf donderdag 17 maart met het online formulier op de speciale website van Het Klooster: www.kloosterwoerden.nl/hsw. Inschrijven kan tot 4 april voor zang-, dans- en acteertalenten in de leeftijd 15 jaar en ouder. Voor de kinderen die mee willen spelen aan de voorstelling zal op een later moment nog een speciale kinderauditie gehouden worden.