• Oud-burgemeester Klaus Besser van Steinhagen ontvangde oorkonde.
• Oud-burgemeester Klaus Besser van Steinhagen ontvangde oorkonde. Foto: Alex de Kuijper

Steekspeld voor oud-burgemeester

woerden • Klaus Besser, van 1994 tot 2020 burgemeester van de Duitse plaats Steinhagen, kreeg zondag de steekspeld in zilver overhandigd. Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding voor het onderhouden en intensiveren van de stedenband tussen Woerden en Steinhagen.  

Besser was dit weekend in Woerden om het 650-jarig bestaan van de stad mee te vieren. De stedenband tussen Woerden en Steinhagen bestaat dit jaar precies een halve eeuw. Die is ooit ontstaan vanuit de gedachte dat het onderhouden van contacten tussen steden binnen Europa van groot belang is ter versterking van de eenheid in Europa en ter bevordering van vrijheid en democratie. 

Vraagstukken

De oud-burgemeester stimuleerde tijdens zijn loopbaan inwoners altijd om met elkaar in gesprek te gaan over maatschappelijke vraagstukken die elkaar binden op lokaal niveau. In de loop van de jaren bracht Besser meer dan vijftig keer een bezoek aan Woerden.
Hij is een groot promotor van de stad en mede dankzij zijn inzet zijn er verschillende uitwisselingen tot stand gekomen tussen Woerden en Steinhagen, onder andere op het gebied van sport en cultuur. Verschillende Steinhagenaren reizen regelmatig af naar Woerden, net als dat er veel Woerdenaren zijn die ooit een bezoek aan Steinhagen hebben gebracht.

Steinhagen is een dorp en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De gemeente telt bijna 21.000 inwoners.