• Burgemeesters Danny de Vries en Victor Molkenboer namen dinsdagavond een kijkje in de Stadspoort waar vrijwilligers bezig waren met het verven van alle muren.
• Burgemeesters Danny de Vries en Victor Molkenboer namen dinsdagavond een kijkje in de Stadspoort waar vrijwilligers bezig waren met het verven van alle muren. Foto: Thomas Sohilait

Stadspoort klaargemaakt voor komst Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

WOERDEN • Woerden en Oudewater bereiden zich voor op de opvang van zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen. 

Het is een drukte van belang deze dinsdagavond in de Stadspoort in Woerden. In de kamertjes van de voormalige vleugel van het Antonius Ziekenhuis zijn vrijwilligers met verfrollers bezig de muren te witten. “Het gebouw is vijf jaar bewoond geweest door statushouders, dus kan wel een opfrisbeurt gebruiken”, vertelt Susanne Smit, coördinator van de opvanglocatie.

Op 1 april is het gebouw ‘operationeel’ en moeten de eerste 26 kamers gereed zijn. Daarna worden de overige 26 kamers aan de andere kant van de Stadspoort opgeknapt. Of het allemaal op tijd klaar zal zijn? “Zeker”, zegt Smit vastberaden. “We krijgen zóveel hulp aangeboden, dat moet gewoon lukken. Vanavond steken er al bijna vijftig mensen de handen uit de mouwen. En dan heb ik nog een wachtlijst van ruim honderd mensen die iets willen doen.”

Indruk
Samen met zijn collega Danny de Vries van Oudewater loopt burgemeester Victor Molkenboer ondertussen een rondje door het gebouw. Hij is onder de indruk van wat hij ziet. “Het is fantastisch dat zoveel mensen de schouders eronder willen zetten. De uitvoering ligt bij allerlei organisaties, zoals Hart voor Woerden en het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart. Er moet in korte tijd veel gebeuren, maar de betrokkenheid vanuit de Woerdense samenleving is groot. Dat maakt me trots.”

In Oudewater is het volgens De Vries niet anders. Ook daar willen veel inwoners helpen bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Die hulp is voor langere tijd nodig. “We houden er rekening mee dat deze vluchtelingen langere tijd in Nederland zullen blijven. Want niemand weet hoe lang de oorlog gaat duren. Er moet dus van alles worden geregeld voor deze mensen. Ze hebben zorg nodig, leefgeld en de kinderen moeten naar school.”

Momenteel verblijven er in Oudewater en Woerden al enkele tientallen Oekraïense vluchtelingen. Zij zijn tijdelijk ondergebracht in een hotel en bij inwoners die hun huis hebben opengesteld. De twee gemeenten werken ondertussen samen aan woonruimte waar zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd kunnen verblijven. De Stadspoort is één van de locaties. Daarnaast is een leegstaande kantoorpand aan De Bleek in beeld. In Oudewater is het de bedoeling om op Statenland units voor tijdelijke huisvesting neer te zetten.

Sloop
De Stadspoort voor één jaar beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarna volgt sloop en nieuwbouw op het terrein. “Het is allemaal heel snel gegaan”, vertelt wethouder Tymon de Weger. “Twee weken geleden hebben we het Antonius Ziekenhuis gevraagd of we het gebouw in gebruik konden nemen als opvanglocatie. Het antwoord was meteen ‘ja’. En woningcorporatie GroenWest wil het beheer op zich nemen. Het is natuurlijk fijn als zulke organisaties zo bereidwillig zijn om te helpen.” 

Dat in korte tijd zoveel inwoners zich hebben opgegeven om te helpen, vindt De Weger bijzonder. “Heel mooi, en tegelijkertijd ook wel echt Woerdens om er met elkaar de schouders onder te zetten.”

Tot en met zondag 27 maart is er nog genoeg te doen in de Stadspoort. Er zijn elke dag - gedurende drie dagdelen - vrijwilligers nodig. Het werk bestaat uit verven, schroeven verwijderen, gaten uit wanden vullen, het in elkaar zetten van meubels en het inrichten van ruimtes. Wie mee wil helpen, kan een mailtje sturen naarnetwerk@hartvoorwoerden.nl. Wie zelf vluchtelingen uit Oekraïne in huis heeft of van plan is om mensen op te vangen, wordt verzocht contact op te nemen met de gemeente. Alle informatie is te vinden op www.woerden.nl/inwoners/hulp-voor-oekraine-1