• Lunch in Logeerhuis Bredius.
• Lunch in Logeerhuis Bredius. Foto: aangeleverd

Logeerhuis Bredius viert éénjarig jubileum

Algemeen

WOERDEN • Logeerhuis Bredius in Woerden opende zaterdag 26 maart precies een jaar geleden haar deuren. De voorziening blijkt te voldoen in een behoefte. In een jaar tijd kwamen er al bijna vijftig logés voor een kortere of langere periode logeren.

Steeds meer mantelzorgers vinden de weg naar het logeerhuis. Ze dragen de zorg voor hun zieke naaste (partner, ouder of soms ook kind) met een gerust hart even over, zodat zij zelf van een kleine zorgpauze kunnen genieten. “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat het loslaten - ook al is het maar voor even - van de zorg voor je naaste niet eenvoudig is”, zegt Veronica Groen in ’t Wout, één van de coördinatoren. “Je bent vaak al jaren gewend er altijd voor die ander te zijn. Soms is de partner beloofd dat hij of zij altijd thuis kan blijven, hoe een ziekte zich ook ontwikkelt. Soms vindt de mantelzorger het gewoon té moeilijk om even voor zichzelf te kiezen. En dan wacht men vaak tot het echt niet meer gaat.”

Geoliede machine
Het logeerhuis wordt bemenst door goed getrainde vrijwilligers. Vrijwilligers ervaren het huis als een geoliede machine, waar net zoveel aandacht is voor de logés en hun mantelzorgers als voor de vrijwilligers die het huis draaien. Logés merken dat, en noemen de sfeer warm en gastvrij. Ook de actievere logé merkt dat, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of fietstocht op de duo-fiets.

Na een bewogen eerste jaar in corona-tijd is het ook weer mogelijk om ‘buitendingen’ te doen, zoals een bezoekje aan een terras of museum, of een visje halen op de markt. De meeste logés hebben een chronische ziekte zoals bijvoorbeeld een vorm van dementie, MS, Parkinson of hersenletsel. 

Om de groei van het aantal logés goed op te kunnen vangen, wordt jaarlijks een aantal trainingen georganiseerd voor nieuwe vrijwilligers. De eerstvolgende training is op 21 april en er zijn nog een paar plekken vrij. Wie belangstelling heeft voor vrijwilligerswerk bij het logeerhuis kan contact opnemen voor meer informatie: 0348-591010 of e-mail: info@logeerhuisbredius.nl

Elke laatste zaterdag van de maand staan de deuren van het logeerhuis op Park Oudeland 74 open voor bezoekers tijdens de open inloopochtend van 10.00 tot 11.00 uur. Groen in ‘t Wout: “Heel toevallig is de eerstvolgende open ochtend exact op de dag dat het logeerhuis startte, namelijk 26 maart. Dus ik denk dat we onze bezoekers maar op wat lekkers bij de koffie trakteren.”