• Elias Bom.
• Elias Bom. Foto: aangeleverd

Column Elias Bom: Duurzaam loon(t)

Algemeen

Een half procentje hier of heel procentje daar: met regelmaat lezen we over nieuwe cao’s en dat er na een hoop polderen toch een akkoord is gekomen. Ook over koopkrachtplaatjes en doorrekeningen daarvan. Vaak is de inkt van de plannen nog niet opgedroogd en blijken de kosten zich anders te ontwikkelen dan ingeschat. En dan begint het repareren en compenseren. De laatste jaren en vooral de laatste maanden zijn de oplopende kosten door stijgende inflatie, energierekening en fossiele brandstoffen boosdoeners als het aankomt op wat je netto overhoudt. En die energiekosten dat hakt erin voor veel huishoudens, niet voor niets is energiearmoede een begrip aan het worden!

Janneke Modaal of Piet met de Pet gaat er dus alsnog op achteruit met de door allerlei instanties doorgerekende en goedgekeurde inkomensgroei. En als het vervolgens aankomt op investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een elektrische fiets dan vraagt dat ook om een bijdrage uit de spaarpot. De lasten gaan ook in dit geval voor de baten uit, maar niet iedereen heeft die middelen. Of je hebt geen koopwoning en bent afhankelijk van je verhuurder. Ligt hier een kans voor de werkgever om de werknemer te helpen? Kan een (eenmalige) salarisverhoging misschien wat creatiever en vooral duurzamer zijn?

Een mooi, geen toevallig, voorbeeld daarvan wil ik de Woerdense werkgevers en hier gevestigde brancheorganisaties graag voorhouden: het klimaatbudget van 2.500 euro netto voor alle medewerkers in de nieuwe cao van Achmea vanaf 2023. Te besteden aan bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp, infraroodpanelen of elektrische fiets/auto. En dus ook te combineren met bestaande overheidssubsidies of je huurwoning. Als je nog twijfelde over het rendement van zonnepanelen dan moet dit wel het zetje geven en kan de energienota direct omlaag. Voor vele jaren.

Met dit voorbeeld zou ik de Woerdense werkgevers willen inspireren. Om na te denken over hoe je met ‘salarisverhoging’ ook de huishoudelijke lasten blijvend kunt verlagen voor je medewerkers. Elkaar kunt helpen met verduurzamen en in de krapte van de arbeidsmarkt je als werkgever jezelf onderscheidend en aantrekkelijk maakt voor (nieuwe) werknemers. Ik hoop in ieder geval dat we het fenomeen energiearmoede een halt kunnen toeroepen en alleen het ‘loonstrookje verhogen’ of ‘compensatie’ blijkt geen lange termijn oplossing.