• Vlinder in een bloeiende berm.
• Vlinder in een bloeiende berm. Foto: 123rf.com

Progressief Woerden wil klepelen aan banden leggen

Algemeen

WOERDEN • Als het aan Progressief Woerden ligt, wordt er in de toekomst minder gemaaid in de gemeente. 

De fractie bracht zaterdag een werkbezoek aan de Cattenbroekerplas, een plek waar sinds 2018 wordt ‘geklepeld’. Dit is een maaitechniek waarbij verruigde natuur wordt kleingehakt en achtergelaten, om als voedingsstof voor de bodem te dienen. Klepelen staat bekend als goedkoop en wordt in Woerden op grote schaal toegepast. 

Brandnetels
Progressief Woerden vraagt zich af of dit wel zo goedkoop is. Bloemen komen na het klepelen namelijk maar moeizaam terug, terwijl brandnetels welig tieren. Klepelen is bovendien niet goed voor de insectenstand. Raadslid (en tevens ecoloog) Jelmer Vierstra pleit daarom voor een meer ecologisch beheer. “Bij ecologisch beheer hoeft veel minder vaak te maaien, dat kan zelfs schelen in de kosten. De natuur haar gang laten gaan is in meerdere opzichten beter voor onze gemeente.”

Plastic soep
Bij de Cattenbroekerplas zorgt het klepelen volgens Vierstra voor nog een ander probleem. Door het rigoureus wegmaaien van de oeverbegroeiing kalven de oevers af. Deze oevers moeten dan weer worden verstevigd en dat gebeurt doorgaans met geotextiel. Een zwart kunststof doek dat vele jaren als oeverbescherming dient. “Dit doek valt na jaren uit elkaar en verdwijnt dan als micro-plastics in het water. Zo draagt de gemeente bij aan onze eigen plastic soep. Natuurgebieden worden zo, door goed bedoeld beleid, om zeep geholpen. Wat ons betreft gaan we hier echt anders naar kijken.”