• Margo van der Meer op de binnenplaats van het kasteel waar de verhalenroutes eindigen.
• Margo van der Meer op de binnenplaats van het kasteel waar de verhalenroutes eindigen. Foto: Winny van Rij

Een avondje vol Woerdense verhalen

woerden • Het is het jaar 1525. Er rijden koetsen rond en er zijn paardenstallen in de stad. In heel Europa vinden godsdienstonlusten plaats. Ieder verhaal van gildegids Margo van der Meer begint met een tijdsbeeld. In tegenstelling tot de gewone stadwandeling gaan deze verhalen dieper op de plekken in, zijn ze persoonlijk en wat smeuïger gemaakt.  

Geïnspireerd op een concept op Terschelling waar Van der Meer geregeld naartoe gaat. "Daar kun je in de winter, in het donker ’s avonds onder begeleiding meedoen aan de verhalenroute. Je weet van tevoren niet waar je terecht komt en dat is ontzettend leuk." Zo kwam ze een keer bij iemand in een garage. "Die liet zien wat hij allemaal had verzameld en vertelde daar een verhaal over." Of bij iemand in huis die over vroeger vertelde. "We zijn ook wel eens op een schip geweest en bij de reddingsmaatschappij en soms kwamen we ergens waar we liedjes gingen zingen. Het eindigde altijd met een drankje, een Juttertje. Het leek me ook ontzettend leuk om in Woerden te doen, maar dan anders. Het moet hier wel passen."

Ander perspectief

Van der Meer, die voor Woerden 650 ook al het kinderboek 'De Woerdense Tijdgeest' schreef, zocht negen locaties en vroeg haar collega Gildegidsen een nieuw verhaal te schrijven. Dat leverde negen mooie verhalen op. De negen locaties met verhalen zijn verdeeld over drie avonden. Zelf staat ze in de Lutherse Kerk om haar verhaal van de vader van Jan de Bakker te vertellen. "Vanuit een ander perspectief dan gebruikelijk. Hij was koster in de toen geheten Pieterskerk, nu Petruskerk." Ook vanuit een bijzonder perspectief is het verhaal van een Franciscaner monnik in de Bonaventurakerk. Andere locaties zijn bijvoorbeeld de Petrustoren waar iemand vertelt over wonderen, het Weeshuis over 'Evert Willemsz. Bogardus', het Stadsmuseum en de Lijstenmakerij aan de Rijnstraat. "We zochten een plek om over de Rijn te vetellen en eigenaar Danny Halaoui is zo gastvrij. Hij zorgt ook voor koffie en hangt schilderijen van Woerden van vroeger op in zijn winkel."

Minstreel zingt

De eerste verhalenroute was op 18 maart en er volgen nog twee, op vrijdagavond 25 maart en 1 april. "We verzamelen om 20.00 uur op het Kerkplein bij de begeleiders die met lichtjes klaar staan. Hier wordt de groep in drieën gesplitst. Elke groep gaat langs drie locaties." Per locatie duurt het verhaal twintig tot dertig minuten. De groepen eindigen om 22.15 uur op de binnenplaats van het kasteel. "Hier is een vuurschaal en staat een drankje klaar voor iedereen. Een verhalenverteller vertelt over bijzondere rechtszaken die hier ooit plaatsvonden en een minstreel zingt verhalen. Met alle verhalen gaan we dus dieper op de stof in. Zo hoor je niet maar een fractie maar bijvoorbeeld het hele levensverhaal van Jan de Bakker."

Speciale kleding

Zowel de begeleiders van de routes als de verhalenvertellers zijn gekleed in Middeleeuwse kleding. "Ik zocht allerlei kostuums en via de VVV in Oudewater kwam ik terecht bij Margo Stekelenburg die voor een jubileumfeest in Oudewater allerlei kostuums had nagemaakt van schilderijen uit die tijd. Ontzettend knap gedaan en echt prachtig."

Kaartjes kopen

Deelname kost 12,50 euro en de kaartjes zijn te koop bij de VVV, zowel online als in het Kaaspakhuis aan de Emmakade. “Er kunnen per avond 45 mensen mee wandelen. Als het storm loopt, overwegen we in oktober nog zo’n sessie te doen rondom de afsluiting van het feestjaar. De verhalen liggen er, dus die kunnen we zo weer gebruiken."

q  www.beleefwoerden.com

Winny van Rij