• Renée van der Putten, Janneke Stam en Patricia Boll in de Bonaventurakerk.
• Renée van der Putten, Janneke Stam en Patricia Boll in de Bonaventurakerk. Foto: Winny van Rij

Zangfestijn: Lekker samen zingen

woerden • Het idee voor dit zangfestijn komt van Stam. "We hebben een jubileumjaar omdat onze parochie van vier geloofsgemeenschappen tien jaar bestaat en we hebben een aantal jubilarissen. Thijs van Zaal is veertig 40 jaar priester en Huub Spaan twintig jaar priester."

Er zijn iedere maand activiteiten waarvan de jubilarissen ook zelf een aantal bedachten. "Ze vroegen ook aan mij wat ik wilde doen omdat ik op zondag 13 maart mijn vijfjarig jubileum als pastoraal medewerker vierde." Ze ging over die vraag nadenken. "Wat zou ik willen in de parochie en hoe word ik geraakt door God. Dat is door de schoonheid van de natuur en het samenzijn in de kerk, het samen zingen in deze wonderschone kerk. Het eerste lied dat me ooit bij bleef is ‘Mijn Gebed’ van D.S. Lewis met ‘Ik kom alleen maar Heer, voor de muziek’."

Alleen populaire liedjes

Ze wilde graag een samenzang organiseren, maar niet met alleen maar kerkelijke liedjes. "Ik wilde populaire liedjes, liedjes die alle mensen raken, liedjes die gaan over emoties, verliefdheid, dood en over dromen. Er kwam een werkgroep met daarin onder andere Renée van der Putten om het zangfestijn voor te bereiden. Daar kwamen vele liedjes uit, zoals: Een beetje verliefd, Thank you for the music, Droomland, You’ll never walk alone. 

De datum van 27 maart is speciaal gekozen. "Dan is het Halfvasten, Laetare, Verheug U. Deze zondag is halverwege Vastentijd en Pasen en het licht gaat dan al wat aan, deze zondag heeft een feestelijk karakter." 

Voor Oekraïne

Haar idee werd met enthousiasme ontvangen. "Mensen waren na coronatijd toe aan iets lichts. Het was een heftige tijd, er was verwarring, de kerkdeur was vaak op slot en we hadden vele uitvaarten. Natuurlijk vonden we onze manieren om hiermee om te gaan maar er was ook veel verdriet." Corona was voorbij, tijd voor feest, een gratis zangfestijn, maar toen kwam de oorlog. "Hoewel de liedjes gewoon passend zijn, voelt het gek om uitbundig feest te vieren, daarom vragen we een bijdrage voor Oekraïne. Er staan collectebussen in de kerk waar iedereen iets in kan doen in plaats van toegang te betalen." Ook is de expositie van de Hongerdoeken te bezichtigen.

Iedereen is welkom

Voor het zangfestijn is een gelegenheidsband samengesteld. Die bestaat uit Dick van Vliet, Daniël Wouters, Marcel Kooijman (die ook zingt) en zangeres Patricia Boll. De liedteksten worden via een beamer geprojecteerd zodat iedereen alles kan meezingen. Stam: "Het gaat niet om schoonheid, om goed kunnen zingen, het gaat om samen kunnen zingen. Iedereen is welkom, er passen achthonderd mensen in de kerk."

Winny van Rij