Vuil prikken rond kerk

woerden • Tientallen leden van verschillende kerken in Woerden gingen zaterdag met een prikker en vuilniszak op pad om afval op te ruimen. Dit in het kader van de Landelijke Opschoondag. 

De actie was georganiseerd vanuit de gezamenlijke Missionaire Commissie van de Kruiskerk en Opstandingskerk. Meerdere kerken in Woerden waren betrokken. Zo deden niet alleen vrijwilligers mee vanuit de Kruiskerk en de Opstandingskerk, ook waren deelnemers uit de Rehobothkerk en de Hervormde kerk (locatie Maranathakerk) actief én konden andere gelovigen en niet-gelovigen uit Woerden aanhaken. Verspreid over Woerden én in Zegveld gingen zestig volwassenen en 19 kinderen de straat op. Tevens sloot wethouder Tymon de Weger aan bij de actie. Na afloop hebben meer dan vijftien volwassenen en acht kinderen zich aangemeld als zwerfafvalambassadeur van Woerden.

Koffer

De deelnemers kregen aan het begin van de ochtend vanuit de verschillende kerken spullen mee waarmee ze de wijken in gingen om te prikken. Zij vertrokken na een moment van bezinning. Onderweg kwamen ze allerlei soorten afval tegen: sigarettenpeuken en mondkapjes, maar ook meer bijzondere dingen zoals een autosleutel, een fietsenrek, een nep-ei en een koffer. 

Veel deelnemers ervaarden de dag als nuttig, gezellig en waardevol. Onder andere door het gezamenlijke karakter en het mooie weer. Voor hun inzet kregen de deelnemers een gezond en lekker hapje, gesponsord door Jumbo Stef Bijlsma, en een kleinigheidje van de Wereldwinkel. 

Groene kerk

Door de inspanningen van de deelnemers ligt er wat minder zwerfvuil op straat of in de berm. De activiteit past volgens de organisatie goed in deze tijd waarin veel kerken een groene kerk willen zijn. 'Op een heel praktische manier laat deze actie zien dat de kerk ook naar buiten toe heel relevant is en dat we samen ons best doen de aarde mooi en gaaf te houden!'