Nieuw plan voor grondwaterbeheer

woerden • Het Woerdense college gaat akkoord met een nieuw gebiedsplan voor het omgaan met de bruikbare voorraad grondwater in de kern van Woerden. 

Dit plan moet ervoor zorgen dat tot 2040 de kwaliteit van dit grondwater langzaamaan verbetert, het grondwater kan worden gebruikt én de kwetsbare functies in de ondergrond beschermd blijven. Het gebiedsplan is opgesteld in nauw overleg met de provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en drinkwaterbedrijf Oasen.
In de kern van Woerden is een grote verontreiniging aanwezig op meer dan 20 meter diepte dat afkomstig is van voormalige industrie op het Defensie eiland. Volgens het college heeft deze 'pluim' zich onder andere verspreid over Nieuw-Middelland. Daar komt de komende jaren veel nieuwbouw. Door de energietransitie gaan nieuwe woningen en kantoren steeds meer gebruik maken van bodemenergie. De gemeente vindt het daarom belangrijk goed vast te leggen hoe moet worden omgegaan met deze verontreiniging.
Belangrijk punt uit het gebiedsplan is dat de verontreiniging niet langer per afzonderlijke ontwikkeling (zoals een woningbouwlocatie) hoeft te worden aangepakt, maar zich mag verspreiden over een groter aangewezen gebied. Hierdoor is er meer tijd en ruimte om de verontreiniging biologisch te laten afbreken. Verder maakt het plan het mogelijk om - onder voorwaarden - bodemenergiesystemen in het verontreinigde gebied te plaatsen. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de energietransitie in Nieuw-Middelland.