Groen licht voor bouw 800 woningen in Snellerpoort


FOTO

• Plek waar de wijk Snellerpoort komt.

woerden • De woningbouw in Snellerpoort kan doorgaan. De Raad van State veegde woensdag het beroep dat een omwonende had ingesteld tegen het bestemmingsplan voor het woongebied van tafel. 

De gemeente gaat nu met ontwikkelaars aan de slag om zo snel mogelijk woningen te bouwen op de verschillende bouwvelden. De bouw van de eerste woningen wordt verwacht in 2023.

Geluidhinder

Vorig jaar juni stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan voor de bouw van 800 woningen in Snellerpoort. Een bewoner van het Staatsliedenkwartier was echter bang dat de nieuwe woningen zouden zorgen voor extra geluidhinder van het spoor en de verlengde Beneluxlaan. Ook waren er twijfels over de uitgevoerde geluidsonderzoeken.

De Raad van State verklaarde het beroep echter ongegrond. Het rechtsorgaan vindt dat de gemeente voldoet aan de geluidsnormen en kan doorgaan met haar plannen nu het bestemmingsplan onherroepelijk is.

Wethouder Tymon de Weger noemt de uitspraak goed nieuws voor de vele Woerdenaren die al zo lang wachten op een nieuwe woning. “Het gaat hier om een grote nieuwe woonwijk, waar zowel huur- als koopwoningen komen in verschillende prijsklassen. De helft van de woningen valt in de categorie goedkoop of betaalbaar. We zetten alles op alles om de bouw zo snel mogelijk te starten.”

Eerste woningen

De eerste woningen in Snellerpoort komen in het bouwveld achter het Baken. Daar ontwikkelt woningcorporatie Cazas Wonen 120 huurappartementen. Het gaat om een mix van 100 sociale huurwoningen en 20 woningen in de middenhuur (tussen circa 750 en 1.000 euro). De woningen worden onder andere geschikt voor senioren. Cazas Wonen en de gemeente zijn druk bezig met de uitwerking van het plan. De start bouw is naar verwachting in 2023.

De bouw van nieuwe woningen zorgt voor meer vraag naar voorzieningen. Daarom is er ook een bestemmingsplan gemaakt voor uitbreiding van het winkelcentrum, in combinatie met circa 100 extra woningen, een parkeergarage of -dek en een nieuw winkelplein. De gemeenteraad stemde op 1 juni 2021 ook in met dit bestemmingsplan. Ook hiertegen is beroep ingesteld. De uitspraak van de Raad van State wordt binnenkort verwacht.