• Leerlingen van groep 8 bezig met het wassen van een auto.
• Leerlingen van groep 8 bezig met het wassen van een auto. Foto: Floris Bakker

R. de Jagerschool in actie voor Oekraïne

woerden • Leerlingen van de R. de Jagerschool in Woerden wilden graag iets doen voor Oekraïne. Om geld in te zamelen voor Giro 555 besloot de school woensdag een verkoping te houden. 

Het is even na twee uur ‘s middags wanneer het schoolplein volstroomt met ouders, opa’s en oma’s, buurtbewoners. Er klinkt muziek en op tafels en kleedjes op de grond hebben de kinderen allerlei artikelen uitgestald, variërend van knutselwerkjes, cupcakes en bloempotjes tot gevlochten armbandjes en zakjes snoep. Op een afgezet deel van het plein staan leerlingen van groep 8 met emmer en sop klaar om auto’s te wassen. “Wij zijn stiekem wel blij met al dat Saharazand”, lacht Remco Groenewold, ondersteunend directielid bij de R. de Jagerschool. 

Lege flessen

In twee uur tijd wassen de kinderen meer dan 25 auto’s waaronder tien voertuigen van Cloudwise, de ict-dienstverlener van de school. “Een wasbeurt kost 5 euro, dus dat levert best wel wat geld op.” En dat is precies de bedoeling van de middag: zoveel mogelijk geld inzamelen voor Oekraïne. Het waren volgens Groenenwold de leerlingen zelf die aangaven iets te willen doen. “Veel van hen hadden zelf al wat gedaan, zoals het inzamelen van lege flessen. Maar ze wilden ook als school iets doen voor Oekraïne. We hebben dat toen besproken binnen het team. Al snel was iedereen het erover eens om deze actie op te zetten. Dat was nog maar een week geleden, dus het is allemaal heel snel gegaan.”

Vluchtelingenkinderen

De oorlog in Oekraïne houdt veel leerlingen bezig, merkt directeur Hanneke Mulder. “Net als bij volwassenen maakt de oorlog ook bij kinderen veel los. Daarom praten we er in de klas over, vooral in de groepen 5 tot en met 8. We hebben op onze school ook veel vluchtelingenkinderen die zelf uit een oorlogssituatie komen. Zij vragen zich af of er ook hier oorlog uit kan breken. Wij leggen hen dan uit dat school een veilige plek is en dat Nederland een veilig land is om in te wonen.”