• Kassen in de Harmelerwaard.
• Kassen in de Harmelerwaard. Foto: Floris Bakker

Start gezamenlijk onderzoek naar toekomst Harmelerwaard

Algemeen

HARMELEN • De gemeente Woerden en provincie Utrecht starten samen een onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van de Harmelerwaard. 

De glastuinbouwers in het gebied maken zich zorgen over hun bedrijfsvoering. Door een gebrek aan uitbreidings- en verduurzamingsmogelijkheden overwegen zij om met hun bedrijven te vertrekken. 

Tijdens een participatietraject voor de Omgevingsvisie kregen zij al eerder de ruimte om hun verhaal te doen. Inwoners konden zich in dit traject eveneens uitspreken over de toekomst van het gebied. Het was een allereerste verkenning, waaraan nog geen conclusies werden verbonden. 

Werksessies
De uitkomsten van de verkenning dienen nu als input voor de verkenningsstudie die van start gaat. Inwoners en ondernemers krijgen daarin opnieuw de mogelijkheid om hun zegje te doen. De gemeenteraad zal formeel nog akkoord moeten geven op de uitvoering van het onderzoek. 

Het is de bedoeling dat college- en raadsleden tijdens werksessies worden bevraagd over hun ideeën voor het gebied. Naast de opvattingen van inwoners en ondernemers, vormen deze ideeën straks bouwstenen voor een nieuw toekomstperspectief voor de Harmelerwaard.

Bovenlokale uitstraling
Gemeente en provincie zijn samen opdrachtgever voor de verkenning, omdat het glastuinbouwgebied een bovenlokale uitstraling heeft. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die een besluit neemt over het toekomstperspectief voor het glastuinbouwgebied in de Harmelerwaard. Naar verwachting wordt dit besluit in het eerste kwartaal van 2023 genomen.