• Presentatie van het boek in Zeist, met burgemeester Koos Janssen, vormgever Nieck Engelhard en de auteurs Bernt Feis en Jan van Es.
• Presentatie van het boek in Zeist, met burgemeester Koos Janssen, vormgever Nieck Engelhard en de auteurs Bernt Feis en Jan van Es. Foto: aangeleverd

Woerdenaren schrijven boek over Willem III

Algemeen

WOERDEN • Prins Willem III speelde een cruciale rol in het Rampjaar 1672. Reden voor Woerdenaren Jan van Es en Bernt Feis om een boek over hem te schrijven.

Precies 350 jaar geleden staat de toekomst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden op het spel. Engeland, Frankrijk en enkele bisdommen uit Duitsland vallen ons land binnen en er ontstaat grote paniek. Franse legers weten al snel op te rukken, tot wordt besloten om de dijken door te steken en grote stukken land onder water komen te staan.

Achter deze Hollandse Waterlinie staat Willem III de vijand op te wachten. Met zijn legers weet hij de Fransen terug te dringen. “Hij speelde destijds een cruciale rol in de verdediging van ons land”, vertelt Bernt Feis. 

Zelenski
Onder de bevolking is de jonge stadhouder dan ook ongekend populair. “Je zou ‘m vandaag de dag kunnen vergelijken met Volodimir Zelenski, de president van Oekraïne. Zijn leger vecht nu ook tegen een oppermachtige vijand.” Na het Rampjaar is het voor Willem III nog lang niet klaar. Hij smeedt een Europese coalitie tegen de Franse ‘Zonnekoning’ Lodewijk XIV, de Poetin van die tijd.

In hun boek ‘In het spoor van de Prins, de wereld van Willem III’ besteden de schrijvers uitgebreid aandacht aan de Slag om Woerden. Die vindt plaats in de nacht van 11 op 12 oktober, even ten noorden van de stad. Feis: “Woerden was ingenomen door de Fransen en Willem III wilde de stad bevrijden.” 

Aanvankelijk verloopt de strijd voorspoedig, maar dat verandert wanneer de Fransen de Petruskerk in brand steken. Hun landgenoten in Utrecht zien dat vanaf de Dom gebeuren en sturen direct drieduizend soldaten richting Woerden. De stad blijft daardoor uiteindelijk in Franse handen, maar dat kost wel tweeduizend Franse soldaten het leven. 

Routes
In het boek volgen de schrijvers ‘de wereld van Willem III’. Langs een aantal bekende plekken uit zijn leven - paleizen, jachthuizen, bijzondere tuinen en slagvelden - zijn routes uitgezet, die een veelzijdig beeld geven van de stadhouder die het later zelfs tot koning van Engeland zou schoppen. 

Eén van die plekken is Paleis Het Loo. Feis: “Dat was eerst een jachtslot, maar is later omgebouwd tot een paleis. En natuurlijk moesten de fonteinen hoger spuiten dan die in Versailles, het paleis van Lodewijk XIV.” 

Willem III was bijna altijd op weg: op diplomatieke missie, op veldtocht of op jacht. “Hij bracht een derde deel van zijn leven te paard door”, zegt Feis. “Uiteindelijk is ‘m dat zelfs fataal geworden. Hij overlijdt na een kort ziekbede aan de gevolgen van een val van zijn paard.” 

Het boek ‘In het spoor van de Prins, de wereld van Willem III’ (ISBN 9 789090 356587) is voor 19,95 euro te koop bij verschillende boekhandels in Woerden. 

www.rampjaarherdenking.nl