Onderzoek naar toekomst van zwembaden

woerden • Een extern bureau gaat onderzoek doen naar de toekomst van zwembad Batenstein in Woerden en H2O in Harmelen. Uit dit onderzoek (kosten: ruim negenduizend euro) moet naar voren komen hoe de gemeente 'efficiënt en duurzaam' kan investeren in de twee zwemaccommodaties. 

Het is daarvoor nodig om de feitelijke situatie in beeld te brengen over onder andere bezoekersaantallen, de exploitatiecijfers en het onderhoudsniveau van de beide zwembaden. Ook wordt gekeken naar de toekomstige vraag naar binnenzwemwater. Op basis van alle gegevens moeten er toekomstscenario's worden geschetst voor renovatie en nieuwbouw van de zwembaden, alsmede berekeningen van de investerings- en exploitatiekosten van deze scenario’s. 

Denken

Als de verschillende scenario's er liggen, zal de gemeente ondernemers en maatschappelijke partners uitnodigen om mee te denken over de verdere uitwerking. De gemeenteraad moet uiteindelijk een besluit nemen over het aantal zwembaden binnen de gemeente Woerden, de omvang en de locatie van het pand/de panden, renovatie of nieuwbouw en over een eventuele koppeling met andere commerciële en maatschappelijke voorzieningen. 

De zwembaden worden sinds 2015 geëxploiteerd door WoerdenSport. Deze stichting gaf onlangs aan dat beide zwembaden toe zijn aan een renovatie om ook de komende jaren te voldoen aan de wensen van de gebruikers. 

Eind 2020 besloot de gemeenteraad nog om niet tot sluiting van H20 in Harmelen over te gaan, maar onderzoek te laten doen naar de vorming van een sportbedrijf voor zwembaden en sporthallen in de gemeente. Vanaf 2025 wil Woerden 200.000 euro besparen op de zwembaden.