• Portret gemaakt door Annelies van der Sman.
• Portret gemaakt door Annelies van der Sman. Foto: aangeleverd

'Nieuwendijkers' geportretteerd

woerden • Wat hebben Irene Klein, Henry van Middelaar, Fanny de Bree, Wim Goedhart en Frans Rademaker gemeen? Ze wonen alle vijf aan de Nieuwendijk, een lange rechte straat in het noorden van Woerden. En alle vijf werden ze, samen met meer dan dertig andere ‘Nieuwendijkers’, geportretteerd door een groepje leden van de Kunstkring Woerden.

Tussen 2017 en 2021 zaten (oud-)bewoners model in het atelier van de Kunstkring. Eerst in Kamerik, daarna in Woerden. Annelies van der Sman, Puck Sluijs, Ina Bork, Marjolein Schouten, Theo Aarsen, Carel van Donselaar en Iman Vroman vereeuwigden ze tijdens hun tweewekelijkse portretsessies op de dinsdagmorgen, met potlood, olie- of acrylverf, iPad en pastelkrijt. Het resultaat is in april te zien bij de Kunstkring aan de Edisonweg. Alles bij elkaar gaat het om vele tientallen werken.

De tentoonstelling vloeit voort uit het project ‘Nieuwendijk in Beeld’, dat vijf jaar geleden begon. Enkele bewoners proberen de geschiedenis van de straat en hun buren in kaart te brengen en de resultaten daarvan te bundelen in nieuwsbrieven, en uiteindelijk misschien wel in een luxe glossy. Daarbij concentreren ze zich op het noordelijk deel van de dijk, tussen de Jan Steenstraat en ‘s-Gravensloot.

Puck Sluijs is één van de initiatiefnemers. Ze vertelt dat het in 2021 honderd jaar geleden was dat de eerste bouwvergunning voor een woonhuis aan de straat werd afgegeven. Maar de dijk zelf is al veel ouder. Op een kaart uit 1575, toen de Spanjaarden Woerden belegerden, is de verbinding tussen de vestingstad en ‘s-Gravensloot al te zien. Later werd het de plek waar harddraverijen plaats vonden. De in Woerden geboren schilder Leo Gestel (1881-1941) beschrijft in zijn persoonlijke notities hoe feestelijk deze hoogtijdagen waren.

In de vorige eeuw trok zwemmend Woerden naar de dijk, waar op de hoek met de Jan Steenstraat een van de plaatselijke zwem- en poloclubs (WZC) een thuishaven kreeg. Wedstrijden trokken regelmatig meer dan duizend toeschouwers. Mede dankzij zusterclub Forel had Woerden in de jaren ‘30 en ‘40 het hoogste aantal zwemsporters van heel Nederland.

Tijdens de schildersessies haalden oudere Nieuwendijkers herinneringen op aan vervlogen tijden. Eén van hen is Wim Goedhart (1925) die op 4-jarige leeftijd aan de dijk kwam wonen en dat nog altijd doet. Ook zijn portret is tijdens de expositie te zien. De tentoonstelling is zaterdag 9 april van 11.00 tot 16.00 en zondag 10 april van 12.00 tot 16.00 uur open. Cultuurwethouder George Becht verricht op 9 april om 11.30 uur de opening. Het atelier van de Kunstkring is aan Edisonweg 9b.