Burgers gevraagd waterkwaliteit te meten

regio • Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden roept inwoners in haar werkgebied op om in het groeiseizoen (van april tot en met september) mee te helpen bij het onderzoek naar de kwaliteit van slootjes, singels en plassen. 

De ingezamelde informatie is voor het waterschap een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans. Die laten het waterschap en gemeenten uitvoeren om de ontwikkeling van de waterkwaliteit te volgen in stedelijk en landelijk gebied. ‘Deze informatie kan ons helpen om (de aanpak van) de waterkwaliteit en ecologie in het stedelijk gebied te verbeteren’. 

Smartphone

Meedoen is eenvoudig. Voor het onderzoek is een smartphone nodig voor het maken van foto’s en het invullen van een vragenformulier. ‘Daarnaast heb je een zelfgemaakte secchi-schijf of meethark nodig om het doorzicht en de waterdiepte te bepalen’, schrijft het waterschap. ‘Ook is het handig om een afvalknijper en tasje bij de hand te hebben om afval te verzamelen’. 

Na aanmelding kunnen deelnemers direct aan de slag. Wie eerst meer wil weten, kan op dinsdag 5 april de online informatiebijeenkomst volgen. Aanmelden kan via onderstaande website. Daarop staat ook meer informatie over het burgeronderzoek.

q  hdsr.nl/meetjewaterkwaliteit