• Alle Woerdense kaasondernemers kregen als lid van het kaasgenootschap een gele sjerp omgehangen.
• Alle Woerdense kaasondernemers kregen als lid van het kaasgenootschap een gele sjerp omgehangen. Foto: Paul van den Dungen

Kaasgenootschap voor ‘kaasstad’ Woerden

Algemeen

WOERDEN • Zeg je Woerden, dan zeg je kaas. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar een kaasgenootschap had de stad nog niet. Die is er nu wel. 

Vertegenwoordigers van de meest bekende kaasbedrijven uit Woerden kwamen donderdag bijeen in restaurant De Markies om de kick-off bij te wonen van het kaasgenootschap. Die is opgericht om ‘het verhaal van kaas’ uit te dragen. “Woerden heeft een enorme rijke cultuurhistorie met kaas”, vertelt Kitty Kusters van Woerden Marketing. “Vandaag de dag is de productie en verkoop van kaas nog altijd één van de belangrijkste bedrijfstakken in Woerden. Het merendeel van de kaasbedrijven hier zijn familiebedrijven met ‘wortels in Woerden’. Dat zorgt voor een sterke verbinding en is iets om trots op te zijn.”

Kaasmarkt
Woerden staat in Nederland ook wel bekend als echte ‘kaasstad’. Zo is Woerden, naast Hoorn, Gouda, Edam en Alkmaar, één van de plaatsen waar nog een kaasmarkt wordt gehouden. De stad maakt ook deel uit van de Cheese Valley in het Groene Hart. En elk jaar zijn er in Woerden activiteiten die ‘iets’ met kaas te maken hebben, zoals de graskaasdag, de zomerkaasmarkten, de verkiezing van de kaaskoning en de historische kaasmarkt.

Kusters bezocht de afgelopen anderhalf jaar samen met burgemeester Victor Molkenboer bijna alle Woerdense kaasbedrijven. Ze bekeken het productieproces en spraken met de kaasondernemers. Misschien wel de belangrijkste boodschap die ze meekregen was om (jonge) mensen enthousiast te maken voor een toekomst in de kaashandel. “We moeten een verbinding maken tussen onderwijs, werkzoekenden en arbeidsmarkt in de kaasbranche. Mede daarom hebben we het kaasgenootschap opgericht.”

Handelsmissie
Binnen het genootschap gaan de Woerden Marketing, de kaasbranche en de gemeente samenwerken om Woerden nóg meer als kaasstad te promoten. Dat betekent steun verlenen aan evenementen, activiteiten en het kaaspakhuis, “maar we denken ook aan het organiseren van een handelsmissie en een vacaturedag”, aldus Kusters. “Ook komt er elk jaar een bijeenkomst voor leden van het kaasgenootschap.”  

De volgende bedrijven hebben zich aangesloten bij het kaasgenootschap: De Goey Kaas, Verburg Kaas, Diverspack BV, Kaasveredeling Kruijt, RL Foodstrategy, Treur Kaas, Windmolen Kaas, Grozette, Koninklijke ERU, Wijngaard Kaas, Van Breukelen Kaas, Alexanderhoeve Kaas, Jacks Cheese, Zijerveld food, de Kaasrijper, Kaashandel Nell, Royal A-ware, de Kaasfabriek, en Blok Kaashandel. Naast deze bedrijven kunnen ook andere kaas gerelateerde bedrijven toetreden tot het kaasgenootschap.