• Vera Mann tijdens haar voorstelling Goesting.
• Vera Mann tijdens haar voorstelling Goesting. Foto: PR

Vera Mann brengt in Het Klooster voorstelling ‘met een lach en een traan’

Algemeen

WOERDEN • Vera Mann neemt op 22 april de bezoekers van theater Het Klooster mee op een ontroerende en muzikale reis met verhalen over een vrouwenleven en het leven voor het theater. “Goesting is een voorstelling met een lach en een traan.”

Het is haar eigen verhaal dat ze natuurlijk theatraal vertaalt naar scènes die herkenbaar zijn voor vele anderen. “Het is voor mij een hele andere koers. Moet ik dit wel doen? Wie zit er op mij te wachten?” Het past bij de vragen die ze zichzelf stelt in haar voorstelling: waarom doe ik dit vak, wat moest daar voor gebeuren, heeft dit te maken met bepaalde familiedynamieken, als dit anders was geweest, hoe had ik me dan ontwikkeld?” 

Concertpianist
Ze begint de voorstelling met een scène waarin een koe aan het kalven is in een wei in het dorp waar ze woonde. “Ik was gefascineerd, maar vooral door het pianospel van één van de dochters van de boer. Zij speelde Chopin, het sprak me misschien aan omdat mijn moeder Pools is, ik weet het niet.” Mann ging vanaf dat moment elke dag luisteren en begon het na te spelen. “Mijn ouders stuurden me naar de muziekschool waar ik naast pianoles ook balletles en voordrachtkunst deed. Ik zong graag Barbara Streisand, wilde zangeres worden en concertpianist.” 

Mann is vooral bekend van de zeven grote musicals waarin ze speelde, maar ze duikt ook op in toneelvoorstellingen, begeleidt kleinkunstenaars en is voice-over. Ze maakte een voorstelling over Jacques Brel en maakte een ode voor Ramses Shaffy. “Vorig jaar zou ik toeren met het Noord Nederlands Orkest met een repertoire van Lennard Cohen, dat werd ene eenmalige livestream.” 

Nu dus deze eigen geschreven voorstelling. “Ik heb wel wat hulp gehad. Zo maakte Paul van Vliet voor mij een hele mooie vertaling van Both Sides Now van Joni Mitchell en samen met Freek de Jonge kreeg ik het voor elkaar om het prachtige chanson Avec le Temps van Leo Ferré te vertalen.” In de voorstelling zitten overigens heel veel mooie liedjes waarvan een musicalliedje: Yentl.

Goesting
In de show valt veel te lachen. Het hangt aan elkaar van toevallige ontmoetingen, familiegeheimen en liefdesperikelen. “En ik geef Vlaamse les.” De show is kortom Goesting. “Ik heb er zin in. Je kunt het overal voor gebruiken, zin om theater te maken, zin in het leven, in vriendschappen, in patat. Het komt van het Spaanse Gusto.” 

Mann wordt in de show begeleid door een pianist. “Door corona moest alles verzet worden dus de twee vaste muzikanten die ik had, konden niet iedere nieuwe datum, maar ik heb twee fantastische pianisten die het hele orkest zijn.” 

Ze is al twee jaar aan het toeren. “Ik geloof dat we vier keer onderbroken zijn.” Nu kan het dus echt weer. Kaartjes voor de voorstelling op vrijdagavond 22 april om 20.15 uur die anderhalf uur duurt zijn verkrijgbaar via de website van Het Klooster

www.kloosterwoerden.nl/theater-lvp/ 

Winny van Rij