Afbeelding
Foto: stockfoto

Studenten doen in Woerden onderzoek naar geheugenproblemen

Algemeen

WOERDEN • Studenten gaan vanaf deze week in Woerden de straat op om mensen vragen te stellen over hun ervaringen met geheugenverlies. Dit voor een onderzoek dat zij gezamenlijk doen. 

Studenten van het MBO Rijnland (zorg en welzijn) en de Hogeschool Utrecht (sociaaljuridische dienstverlening) willen nagaan welke ervaringen inwoners hebben met het vinden van de weg in Woerden voor mensen die last hebben van geheugenproblemen. Zij onderzoeken wat nodig is om mensen zo lang mogelijk te laten meedoen in de samenleving. 

De studenten verkennen wat inwoners en organisaties ervaren op dit moment en wat ze missen. Ook brengen zij in kaart welke voorzieningen er al zijn. Zij zijn te herkennen aan een witte jas met het logo van MBO Rijnland of de Hogeschool Utrecht/Hart voor Woerden. Ze identificeren zich met hun studentenpas en een brief met uitleg van de gemeente Woerden.

Museum bezoeken
Alzheimer Nederland schat dat er in 2020 zo’n 800 inwoners van Woerden dementie hadden. In 2030 zijn dat er naar verwachting 1.200. ‘Dat staat nog los van het aantal mensen dat te maken krijgt met een andere vorm van geheugenproblematiek’, schrijft de gemeente Woerden. ‘We willen in Woerden rekening houden met iedereen en dus ook oog hebben voor inwoners met geheugenproblematiek, waaronder Alzheimer. Iedereen moet boodschappen kunnen doen, bankzaken regelen, naar een vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken, al dan niet met hulp. Daarom is het belangrijk dat we ons samen inzetten voor elkaar.’

De studenten helpen inwoners ook die met geheugenproblematiek te maken hebben. Zo kunnen de studenten van MBO Rijnland bijvoorbeeld helpen met koken of samen een klus klaren. De studenten van de Hogeschool Utrecht helpen inwoners die sociaaljuridische vragen hebben. Wanneer zij het antwoord niet kunnen bieden, gaan zij op zoek naar organisaties die dat wel kunnen.

Meerjarenafspraak
Half mei presenteren de studenten hun onderzoeksresultaten aan de gemeente en organisaties in Woerden. Een mogelijke uitkomst is dat er een meerjarenafspraak komt waarin MBO Rijnland en de Hogeschool Utrecht ondersteuning blijven bieden in Woerden.

Wie zijn of haar ervaringen wil delen, kan contact opnemen met Naomi Wijling: 06-21169074 of e-mail: netwerk@hartvoorwoerden.nl.