Afbeelding
Foto: aangeleverd

Column Cees van Hooff: Tuurlijk wel

Algemeen

Onze planeet - met Europa als dramatisch middelpunt - staat behoorlijk in de fik door de Russische invasie van Oekraïne door Poetin c.s. waarmee de dictator zichzelf definitief aan de eregalerij van tweelettergrepige oorlogsmisdadigers uit de vorige eeuw heeft toegevoegd. Zijn eigen bevolking weet niet wat er speelt in de wereld, niet verwonderlijk als je alleen maar Russisch ongehoord nieuws tot je krijgt. Je ziet aan de oorlogsverslaggevers de ellende die ze voor ons ter plaatse moeten verslaan, maar tegelijkertijd ook hun vrees: ‘als ik maar niet eindig als Arnold Karskens’. 

Duidelijk is dat het roer in Rusland om moet als we van deze tiran af willen, dus misschien kan het roer van Reem hierin een bijdrage leveren. Maar wie gaat het brengen? Iemand die met veel partijen overweg kan: Wilma misschien… En dan tegelijkertijd de gehele oostgrens van Europa laten beveiligen door de acteurs/actrices van Verisure; is dat probleem ook meteen opgelost.

Nu even naar de lokale politiek. De nieuwe raad is gestart; alleen voor de groepsfoto al is de komst van Femke Merel een aanwinst, en ofschoon verre familie, is het gedachtegoed van onze Job veel geloofwaardiger dan dat van glibber Gideon. We hebben nu twee eenmansfracties en ook hier geldt weer dat ‘elk nadeel z’n voordeel heb’, want afsplitsen behoort dan niet meer tot de mogelijkheden. Een eerste taak voor de nieuwe raad is misschien wel om een correct antwoord te verzinnen op de vraag of het verkrijgen van een Rode Ruiter ‘automaatjes’ subsidieverlaging betekent. Nu nog een college samenstellen. Wordt het de klassieke opstelling of misschien wel een nieuwe Van Gaal-variant 1-6-4-3-2-1 of iets dergelijks?

Inmiddels zijn ook Heineken en Spotify uit Rusland verdwenen, en dat laatste betekent helaas wel dat ik ruim 140 miljoen potentiële luisteraars kwijt ben geraakt voor mijn wekelijkse playlist TvdK die ik iedere woensdag op Spotify plaats. TvdK, voorheen het Theater van de Kunst, was een programma van een lokale hobbyisten-radiozender, waarin bijna alle notabelen uit onze regio een uur zendtijd kregen om hun favoriete muziek te bespreken. Zo‘n populair format dat het nog steeds wordt gekopieerd.

Het kan vriezen en het kan dooien, zeker als de weerman het voor het zeggen heeft. Maar ongeacht het seizoen blijft mijn motto onder alle omstandigheden: ‘Het wordt vanzelf weer Kerstmis’. Tuurlijk wel.