'Het mooiste kraamcadeau'

Jolanda Zwetsloot schrijft namens Zero Waste Groene Hart maandelijks een artikel om mensen te informeren en inspireren over een zo afvalarm leven. Niet alleen verpakkingsvrij, maar duurzaamheid in de breedste zin van het woord, is waar ze Woerden en omstreken bewust van wil maken.



FOTO



Tweedehands of zelfgemaakte cadeaus, uitjes of belevenissen als cadeau. Sinds we vier jaar geleden besloten om geen nieuwe spullen meer te kopen, geven we ook geen nieuwe cadeaus meer. In het begin was ik nog weleens bang dat het raar gevonden zou worden of niet gewaardeerd. Nu sta ik meer dan ooit achter het geven van deze duurzame cadeaus. De mensen om ons heen zijn er niet alleen aan gewend, ze gaan er inmiddels ook in mee en we krijgen vaak leuke reacties. Zo ook afgelopen weken. In de straat is een baby geboren. In plaats van de kersverse ouders op te zadelen met babysokjes, kleding of de zoveelste rammelaar, hebben we ze met de buurt 'ontzorgd' met een food-train: tien dagen lang zijn ze verrast met een maaltijd. Superleuk om te doen, kleine moeite, weinig milieu-impact en fantastisch om te krijgen. Ook leuk is dat we zelf de mooiste zelfmaak cadeaus krijgen. Vrienden van ons maakten ooit gezamenlijk een kruk. De één vond een boomstronk in het bos, de ander zaagde hem op maat, de volgende maakte een onderstel, hij werd geschuurd en gebrand met onze namen, in elkaar gezet en wij kregen een super waardevol tof cadeau, met een heel mooi verhaal.
De overeenkomst tussen kruk en kraamcadeau is de aandacht, dat geeft de cadeaus hun echte waarde. Spullen staan op nummer 1 in de lijst van verborgen impact. Koop- (en geef-) gedrag veroorzaakt meer schade dan vliegen of auto rijden. Kringloopwinkels staan vol met leuke, soms nog nieuwe cadeaus waar je ook nog eens iets persoonlijks van kunt maken. Een picknick, een maaltijd koken, een zelfgestekt plantje… persoonlijke cadeaus met veel aandacht en weinig impact. Wie wil dat nou niet? Een cadeau geven omdat je je verplicht voelt is echt wel verleden tijd. Aandacht geven, door gewoon te komen, door iets zelfgemaakts te geven of iets gebruikts wat goed gevonden is, dat is toch veel mooier. Zo wordt het geven en ontvangen van een cadeau vele malen leuker!


Beroepenfeest

zegveld • De Milandhof in Zegveld is donderdag 7 april het decor voor het Beroepenfeest van Regio Woerden On Stage. Zo'n 950 vmbo-leerlingen van het Minkema, Kalsbeek en Futura College in Woerden en het Yuverta College in Montfoort ontmoeten 260 beroepsbeoefenaars die actief zijn in verschillende sectoren. Op het Beroepenfeest maken de leerlingen afspraken voor de Doe Dag op 21 april. Dan lopen zij een dagje mee op bedrijfslocaties en krijgen zo een reëel beeld van wat het beroep echt inhoudt.