• Evy Markovits.
• Evy Markovits. Foto: aangeleverd

Carrière van Woerdense Evy Markovits neemt grote vlucht

'Ik leef echt mijn droom'

Hoe ben je model geworden?

Tot mijn zestiende tenniste ik op hoog niveau en stond ik in de top 10 jeugdspelers van Nederland, maar door een schouderblessure moest ik dat opgeven. Na mijn afscheid werd ik via Instagram door verschillende modellenscouts ontdekt. Drie maanden later liep ik op een strand in Kaapstad, voor een commercial van Coca-Cola. 

Kun je iets vertellen over je eerste ervaring als model?

Mijn eerste ervaringen waren gelijk echt mega vet. Ik was 17, zat net bij een modellenbureau toen ik voor drie maanden naar Kaapstad verhuisde om daar verschillende klussen te doen. Een van die klussen was voor Coca-Cola. Ik kwam daar aan op de casting voor beach girl en ik was nummertje 443. Na drie castings gedaan te hebben, heb ik uiteindelijk de job gekregen. Ik ben echt de grootste Coca-Cola fan, dus dit was zo ontzettend tof. 

Hoe ziet een standaard dag van een model eruit?

Door corona zien mijn dagen er iets anders uit. De eerste drie jaar heb ik alleen maar over de wereld gereisd voor klussen. Nu zit ik voornamelijk in Duitsland. Dan ziet een dag er ongeveer zo uit: ik zet mijn wekker om half 6, rijd naar mijn klus van die dag toe en word dan in de haar en make-up gezet. Mijn werkdag duurt tot ongeveer vijf uur. Daarna ga ik naar mijn hotel en dat is mijn dag dan wel zo’n beetje. Grappig is wel dat ik tegenwoordig meer slaap in hotels dan dat ik thuis te vinden ben, wat ontzettend leuk is overigens. 

Merk je dat er dingen veranderd zijn in je privéleven sinds je model bent?

Ja, tuurlijk zijn er dingen veranderd. Ik ben heel veel aan het reizen, dus ik zie mijn vrienden bijvoorbeeld veel minder. Een ander ding is dat mensen heel snel vooroordelen over je hebben. Ik vind het heel lastig als mensen naar me toe komen en zeggen ‘wat voor dieet volg jij?’ of ‘je eet zeker niks als je model bent’. Geloof me, ik eet echt wel wat. Mijn vriend zei laatst nog tegen me ‘je eet meer dan ik’. Dat is echt een oordeel dat iedereen tegenwoordig heeft, maar dat klopt gewoon niet. Verder wordt er vaak gezegd dat de modellenwereld vol met gemene meisjes zit, maar dat valt echt reuze mee. Ik heb geen last van bitches en probeer zelf vooral heel aardig tegen iedereen te zijn. Je kan het een beetje vergelijken met school, daar heb je soms ook gemene mensen rondlopen.

Merk je een verschil in de modellenwereld tussen mannen en vrouwen?

Ik merk niet zo heel veel verschil, maar dat komt ook wel echt omdat ik dus aan de commerciële kant zit. Tussen commercieel en high fashion zit wel echt een groot verschil. Bij ons is het alleen maar lachen en gezellig en dat is daar gewoon veel minder. Het enige verschil dat ik kan bedenken is dat mannen gespierder moeten zijn dan vrouwen, maar dat is het ook wel. 

Heb je een tip voor beginnend modellen?

Wil je model worden? Ga naar iemand toe die goed foto's kan maken. Ga tegen een witte muur staan, doe een klein beetje make-up op, maak foto's van je voor- en zijaanzicht en stuur deze op naar een modellenbureau. Probeer het gewoon is echt wat ik toekomstige modellen mee wil geven.