Europese titel ju jitsu voor Van Dam en Ruijs

woerden • Damien van Dam en Luca Ruijs van KintaikoTeam Woerden zijn zaterdag op het Europees kampioenschap ju jitsu in de Griekse stad Heraklion kampioen geworden in de klasse U18 duo men. 

In de finale versloegen de twee jiu jitsu-ers uit Woerden en Linschoten de gebroeders Mavrogiannis uit Griekenland. Dat ging niet heel makkelijk, want Van Dam en Ruijs stonden na de eerste serie een punt achter. Zij wisten echter de focus terug te pakken en konden ze de winst in serie twee en drie uiteindelijk naar hun toe trekken met 1,0 punt verschil. "We maakten het ons wel erg lastig”, was de eerste reactie van Luca Ruijs toen hij van de mat af stapte. 

Kroon

Anco Bulk, clubcoach van Kintaiko, noemt het kampioenschap ‘een kroon' op het wekelijks, bijna dagelijks, hard werken om een topniveau te bereiken. "Dit is echt een super mooie stap voorwaarts." Dat de jongens er in de eindstrijd hard voor moesten werken vindt hij logisch. "Een finale draaien vraagt altijd een bepaalde concentratie. Het vasthouden aan je wedstrijdplan en je niet laten afleiden door druk van het willen winnen is eigenlijk de grootste uitdaging." 

WK

Na het behalen van de Europese titel zijn Ruijs en van Dam op dit moment de nummers 1 op de wereldranglijst. Komende maand starten zij met de voorbereiding voor het WK in Abu Dhabi begin november 2022. Dit traject zal bestaan uit een vol trainingsprogramma op de club, een trainingsstage in de zomer en de German Open eind augustus, begin september.