Woerdenaar schenkt brandweerwagen aan Oekraïne

woerden • Van levensmiddelen tot medicijnen; Nederland zamelt van alles in voor Oekraïne. Maar in het land zelf is tevens behoefte aan groot materiaal, zoals brandweerwagens. Daarom besloot Woerdenaar Nico Breedijk er eentje te doneren.  

Afgelopen zaterdag reed Breedijk samen met zijn vrouw naar IJsselmuiden, om de ladderwagen persoonlijk aan Jan ten Berge te overhandigen. Deze brandweerman startte onlangs met een inzameling van blus- en hulpmiddelen voor Oekraïne. Er is in het land namelijk een ernstig tekort aan brandbestrijdingsmiddelen. “Die zijn nu als gevolg van de oorlog keihard nodig”, weet Breedijk. 

Flats

De eigenaar van het bedrijf FITT Nederland uit Hoogblokland, dat vrachtwagens in- en verkoopt, had nog een ladderwagen staan waar hij niets mee deed. Via via nam hij contact op met Ten Berge en bood hem het voertuig aan. Die reageerde direct positief. Breedijk: “Ze brengen alle ingezamelde spullen naar gebieden waar veel in de brand staat. De ladderwagen is heel goed bruikbaar, want daarmee kunnen ze mensen redden uit flats die zijn gebombardeerd.”  

De brandweerauto is zeker geen afdankertje. “Het is misschien een wat ouder voertuig, maar de wagen verkeert in een goede conditie. Ik heb ‘m na laten lopen en alles werkt nog prima. Dat komt mede doordat -ie altijd binnen heeft gestaan. Er staat ook maar 41.000 kilometer op de teller.” Hoe Breedijk aan de wagen komt, weet hij niet meer precies. “Ik hem ‘m ooit opgekocht. Er stond een 079-nummer op, het netnummer van Zoetermeer. De wagen zal daar wel door de plaatselijke brandweer zijn ingezet.”

Indruk

Breedijk is onder de indruk van wat Ten Berge en de stichting IJhoe (IJsselmuiden helpt Oekraïne) al hebben bereikt. “De stichting verleent al jaren hulp aan Oekraïne en heeft sinds het uitbreken van de oorlog al meerdere hulptransporten in gang gezet. Jan is in het verleden daar een paar keer geweest om brandweerposten op te zetten, zodat burgers kunnen blussen. Hij heeft Oekraïners ook aan brandweermaterialen geholpen, zoals beschermende kleding en schoenen. En nu regelt hij deze hele actie. Ik vind dat ontzettend knap en ben blij dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen.”

De brandweervoertuigen gaan eind deze week op diepladers naar Oekraïne. Ter plaatse worden ze verdeeld over het land. 

• Nico Breedijk naast de ladderwagen die hij heeft gedoneerd.
Foto: aangeleverd