• Mariska Vroemen en Hellen van der Tol van manege Morgenstond wijzen naar het ooievaarsnest.
• Mariska Vroemen en Hellen van der Tol van manege Morgenstond wijzen naar het ooievaarsnest. Foto: Floris Bakker

Nieuw nest voor ooievaarspaartje

woerden • Twee ooievaars kozen bij manege Morgenstond in Woerden een wat onhandige plek uit om een nest te bouwen. Daarom besloten eigenaren Jeroen Kragten en Hellen van der Tol het koppel een handje te helpen. 

Kragten bouwde eigenhandig een nieuw nest voor het paartje en plaatste dat met behulp van een hoogwerker op een afgezaagde boomtop bij de ingang van de manege. “Ze vliegen nu af en aan met grote takken in hun snavel, heel leuk om te zien”, vertelt Van der Tol bij een kop koffie in de kantine. “Van hiervandaan hebben we mooi zicht op het nest. Uiteraard hopen we dat alle moeite niet voor niks is geweest en de ooievaars ook echt gaat broeden.”

Eunice

Volgens Krachten leeft er ‘van alles’ op en rond het manegeterrein, “maar ooievaars hebben we hier nog niet eerder gehad.” Het koppel dook een paar weken na de februaristormen op. Na storm Eunice was de ravage groot. Het terrein lag vol afgewaaide takken. Eén grote boom waaide om en belandde op de auto van de buurman. “We zijn hier drie weken bezig geweest met opruimen”, vertelt Van der Tol. “De boom is in stukjes gezaagd en van al die takken hebben we een houtwal gemaakt. We moesten naderhand nog een beroepskracht inhuren om de bomen langs het terrein te snoeien.”

Na die klus vlogen de ooievaars naar één van de afgezaagde boomtoppen, om daar een nest te bouwen. Dat lukte niet erg omdat takken al snel naar beneden vielen. “We wilde ze een handje helpen, maar wisten niet precies hoe”, zegt Van der Tol. “Ik ben daarom op internet op zoek gegaan naar een kant- en-klaar nest.” 

Trappetje

Toen ze die niet kon vinden besloot Kragten daarom van gaas zelf een nest te bouwen. In de opstaande rand schoof hij takken en het nest zelf bedekte hij met stro en hooi. Grootste probleem was nog wel om het nest op de juiste plek te krijgen. “Het is toch 23 meter hoog, dat lukt je niet met een trappetje.”

Van der Tol belde verschillende bedrijven in de omgeving met de vraag of ze voor een zacht prijsje een hoogwerker kon huren. Een bedrijf uit Montfoort reageerde direct positief. “We konden dinsdag de hoogwerker ophalen en binnen no time hadden we het nest op de goeie plek. Nu maar hopen dat de ooievaars gaan paren en er over een paar weken kleintjes zijn.” 

Floris Bakker