Lampen gemeentehuis Woerden blijven aan

woerden • De gemeente Woerden laat bewust ‘s avonds en in het weekend het licht branden in het gemeentehuis. Dit terwijl straatverlichting soms niet brandt om energie te besparen. 

Inwonersbelangen wilde weten waarom het licht brandt, terwijl het gebouw verder leeg is. Wethouder Ad de Regt begrijpt die vraag wel. Dit omdat het uitdoen van het licht in ruimtes die je niet gebruikt één van de meest voor de hand liggende energiebesparingsmogelijkheden is. 

Veiligheid

Dat er toch licht brandt heeft volgens hem een reden. Vanwege de toegankelijkheid en de veiligheid is er bij de bouw van het gemeentehuis voor gekozen om de gangen en trappenhuizen op het moment dat het gebouw open is te verlichten. Dat geldt ook voor de raadszaal. De werkplekken en overige vergaderzalen zijn voorzien van een aanwezigheidssensor. Daar brandt de verlichting alleen als er mensen in de ruimte aanwezig zijn. Ook computers schakelen uit als ze langere tijd niet gebruikt worden.

Omdat het gebouw grotendeels van glas is, lijkt het in het donker alsof bijna overal de lampen branden. Daar komt volgens De Regt bij dat het gebouw lange openingstijden heeft. “Het wordt dagelijks rond 6.00 uur opengemaakt en rond 23.30 uur weer gesloten. Sinds medewerkers van de GGD-testlocatie voor hun pauzes gebruikmaken van het gemeentehuis, is het gebouw ook in het weekend open. Hierdoor kun je de indruk krijgen dat de lichten 24 uur per dag, 7 dagen per week branden.”

Aanwezigheidssensoren

De Regt gaat wel onderzoeken of het energieverbruik nog efficiënter kan. Dit door te kijken wat de mogelijkheden zijn met de verlichting in de gangen, trappenhuizen en raadszaal, die nu tijdens openingstijden continue licht brandt. Te denken valt bijvoorbeeld aan het plaatsen van aanwezigheidssensoren, verlichting dimmen of deels uitschakelen. De kosten van eventuele aanpassingen en de baten door vermindering van het stroomgebruik zullen daarbij tegen elkaar worden afgewogen. “In verband met toegankelijkheid en veiligheid zullen altijd een aantal lampen aan moeten blijven als het gebouw geopend is.”