• Afgevaardigden van Stichting Hugo Kotestein, het Stadsmuseum, het Gilde, de Stichts Hollandse Historische Vereniging en de Stichting Oude Hollandse Waterlinie en wethouder Tymon de Weger.
• Afgevaardigden van Stichting Hugo Kotestein, het Stadsmuseum, het Gilde, de Stichts Hollandse Historische Vereniging en de Stichting Oude Hollandse Waterlinie en wethouder Tymon de Weger. Foto: Alex de Kuijper

Wandelpad heet nu Hugo Kotesteinpad

Algemeen

WOERDEN • Het wandelpad langs de Hoge Wal in Woerden heet voortaan het Hugo Kotesteinpad. Wethouder Tymon de Weger onthulde vrijdag het straatnaambord.

Ook staan er langs het pad twee schanskorven. Dergelijke korven, gemaakt van wilgentakken, dienden in de 17e en 18e eeuw als bescherming voor het geschut. “Ze vulden de korven met grond om er een kanon achter zetten”, vertelt De Weger. “Of een soldaat kon zich erachter verschuilen of ‘verschansen’, om de vijand te beschieten. Doordat de rond waren, waren ze gemakkelijk te verplaatsen. Heel inventief voor die tijd.” 

Toepasselijk
Op de plek van het wandelpad - tussen het kasteel en de bastions aan de Hoge Wal - lag ooit een doorlopende stadswal, onderdeel van de vestingwerken die Hugo Kotestein wilde verdedigen. “Daarom is het toepasselijk het wandelpad dat hier loopt, zijn naam mee te geven. Het is een van de plekken waar de gidsen van het Gilde uitleg geven over de vestingwerken van Woerden.” 

Hugo Jasperszoon Kotestein was honderden jaren geleden de stadstimmerman en bouwmeester van Woerden. Hij werd vooral bekend door zijn rol tijdens de belegering van Woerden in 1672. De Fransen waren op 11 september van dat jaar de stad binnengetrokken. Omdat er 100 jaar geen oorlog was geweest, waren de wallen, poorten en bewapening verwaarloosd. De Fransen wilden de vestingwerken versterken en lieten bewoners van Woerden hieraan meewerken, onder wie Kotestein.  

Toen het leger van stadhouder Willem III op 10 oktober de Fransen in Woerden omsingelde, raakten de Fransen in paniek. Met een vuur in de trans van de toren van de Petruskerk waarschuwden zij de Franse troepen in Utrecht. Ze kregen inderdaad hulp, maar het vuur sloeg over op woningen. Ook de torenspits en de kerk brandden voor een deel af.
In de chaos die ontstond, probeerde Kotestein de prinselijke troepen te informeren over de situatie in de stad en de details van de vestingwerken waaraan hij had moeten werken. Maar de jongen die hij erop uit stuurde, werd gepakt. En Kotestein belandde als gevangene in het kasteel. “Dat hele incident heeft ‘m bijna het leven gekost”, vertelt Piet Brak, bestuurslid van Stichting Hugo Kotestein. “De Fransen wilden ‘m ophangen, aan de galg die hij als stadstimmerman zelf moest onderhouden.”

Aanzien
Zijn vrienden kochten hem uiteindelijk vrij voor duizend rijksdaalders, in die tijd een fortuin. Dat zegt volgens Brak wel iets over het aanzien dat Hugo Kotestein genoot. “Hij was zelf ook een vermogend man en behoorde tot de notabelen in kerk en gemeenschap. Later kwam hij nog in het vroedschap terecht, de gemeenteraad in die tijd. En hij is later zelfs nog benoemd tot burgemeester. Kotestein heeft ook het proveniershuis ontworpen, een huis voor ouderen. Dat is in 1961 afgebroken, toen de Oude Rijn gedempt werd.”

Hoewel Hugo Kotestein sterk verbonden is met Woerden, was er nog geen straat naar hem vernoemd. Dat er nu een pad is dat zijn naam draagt, vindt Brak wel positief. “Het is toch een stukje waardering voor iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van onze stad.”