• De brandweerkazerne van Zegveld.
• De brandweerkazerne van Zegveld. Foto: Floris Bakker

Brandweerkazerne Zegveld blijft op huidige plek

Algemeen

ZEGVELD • Er is geen alternatieve locatie gevonden voor de brandweerkazerne in Zegveld. Daarom gaat de gemeente onderzoeken of aanpassing van het huidige gebouw mogelijk is om het te laten voldoen aan de wettelijke eisen.  

De zoektocht naar een geschikte plek voor een nieuwe kazerne bleek een hele opgave. Slechts één locatie, op het bedrijventerrein, bleek aan alle criteria te voldoen. Uiteindelijk viel ook deze locatie af omdat de uitruktijden verhoogd zouden worden ten opzichte van de huidige situatie. Het merendeel van de incidenten vindt namelijk plaats in het dorp en langs de Meije, terwijl de vrijwilligers voornamelijk in de dorpskern van Zegveld wonen. 

Niet gewenst
De Veiligheids Regio Utrecht en de post Zegveld vinden een afname van de brandweerzorg door toename van de uitruktijden niet gewenst. Voor een locatie dichter bij de dorpskern, waarbij de uitruktijd gelijk blijft, zou de gemeente lange procedures moeten volgen. Dit omdat deze locaties buiten de rode contour (de grens tussen stedelijk en landelijk gebied, red.) liggen. De bouw van een nieuwe brandweerkazerne zou bovendien al snel tussen de 4 en 8 jaar in beslag gaan nemen.

Er is nu besloten een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar het huidige gebouw. Zo wordt onderzocht of een kleine uitbreiding mogelijk is. De architect dient wel rekening te houden met de status van het gebouw als gemeentelijke monument.